Начало / България / „Царственик” на Христаки Павлович ще бъде подарен на библиотеката в Добрич

„Царственик” на Христаки Павлович ще бъде подарен на библиотеката в Добрич

Тази вечер по време на тържество, посветено на 24 май, директорът на Регионална библиотека (РБ) „Дора Габе” в Добрич Пенка Христова ще получи подарък от Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” – старопечатното издание „Царственик” на Христаки Павлович. Това съобщи по време на пресконференция в добруджанския град директорът на Народната библиотека проф. дфн Боряна Христова, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”-Варна.

Изданието е реставрирано в лабораторията на столичната библиотека. Запазени са в страната общо 34 такива книги и днес 35-та ще стане част от фонда на РБ в Добрич. Тя вече ще разполага с 10 старопечатни книги. „Библиотеката в Добрич е много хубава, добър партньор е на Народната библиотека и аз много се гордея с това партньорство”, каза проф. Христова. Тя изрази надежда, че старопечатното издание ще бъде на разположение на всички, които се интересуват и ще може да се ползва на място, в читалнята. „Царственикът” е много четена книга, една от най-популярните.

Съхранението и ползването на такива книги и ръкописи се извършва при определен режим. Въпреки това, не бива да се забравя, че книжните издания живеят чрез читателите си”, заяви проф. Христова. РБ в Добрич има програма за опазването и съхранението на книжовното наследство. По думите на директора на Народната библиотека Българската библиотечна асоциация наскоро е представила програма за опазване на книжовното и писмено културно наследство, в което влизат ръкописи, старопечатни книги и архивни документи. „Смятаме, че тази програма ще стане част от

Националната стратегия за култура у нас“, каза проф. Христова. Тя допълни, че в разговори с директора на РБ „Дора Габе” в Добрич е получила уверението на директора й, че „Царственикът” ще бъде съхраняван и предоставян за четене, съобразно условията в споменатата програма, а когато има възможност и за представяне на ценната книга в рамките на изложби, това ще се случва, за да може да се поддържа жив диалогът между българското културно наследство и поколенията.

Илюстрация: kroraina.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

B9713959735Z.1_20171128143145_000GKIA73STF.2-0

Шарл Бодлер е лошото момче на френската поезия

Творецът е роден преди 200 години Появява се на света през един априлски ден на …