Начало / Свят / Оцелял от Холокоста спечели наградата за чуждестранна проза на „Индипендънт”

Оцелял от Холокоста спечели наградата за чуждестранна проза на „Индипендънт”

Аарон Апълфелд, оцелял от концентрационен лагер по време на Втората световна война, спечели тазгодишното издание на наградата за чуждестранна проза на „Индипендънт”, съобщава британското издание. Той получи приза за своя роман „Цветовете на мрака”.

Книгата е базирана съвсем минимално на личните преживявания на писателя.Тя разказва за момче на 11 години, на име Хюго, което е приютено от Мариана, проститутка, по време на разгара на Втората световна война. С времето двамата печелят взаимното си доверие. Накрая са освободени от съветската армия.

80-годишният Апълфелд е роден в еврейско семейство в несъществуващо сега селище, намиращо на територията на днешна Украйна, тогава обаче е част от Румъния . Неговата майка е убита, когато румънските войски нахлуват в района. Той е депортиран в концентрационен лагер, когато е на 7 години. Успява да избяга и е спасен от Червената армия през 1944 г. В последствие стига до Италия, а след това и до Палестина през 1946 г. Тогава е на 14. Написал е над 40 романа.

Наградата за чуждестранна проза на „Индипендънт” е ежегоден приз, който се дава на автор, който не от Обединеното кралство, но негова книга е преведена и публикувана там. Освен това, той трябва да е жив по време на публикуването. Паричната премия е 5 000 паунда. Наградата съществува от 1990 г. досега, с изключение на периода 1996-2000 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RbxLMY2GoYk

Библиотека за пътешественици работи в Сеул

По рафтовете ѝ има само книги за приключения Интериорът също е уникален – и посветен …