Начало / България / Проектът „Старинно Карлово” предвижда възрожденско книгопечатане

Проектът „Старинно Карлово” предвижда възрожденско книгопечатане

Изработка на копия и ръкописи на хартия по старинни методи с печатарски преси, ще бъде показвано в една от къщите в Старинно Карлово, съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив зам.-кметът на Карлово Антон Минев. Ще бъдат изработвани произведения на възрожденски автори от ХVІІ и ХVІІІ век, като туристите ще могат да извършват някои от тези дейности сами, за да видят как това е ставало някога.

Дейностите са по проекта “Създаване на туристически комплекс „Старинно Карлово”, който обхваща пет къщи. Те са общинска или държавна собственост. Едната е къщата на Райно Попович – създателят на първото светско училище в Карлово. Другите са Бухалов хан, Патевата къща, Патевата мааза и Белият двор.

В една от тях ще бъдат изложени произведения на карловските зографи от ХІХ век. Друга ще е посветена на билките от карловския край и ще предлага ароматни чайове. Буховият хан ще се обособи като библиотека с читалня.

Проектът „Старинно Карлово” се финансира по оперативна програма “Регионално развитие” и е със срок 24 месеца. Общата му стойност е 2,4 млн. лв. Първият етап от проекта е възстановяване на автентичния вид на къщите. За целта ще бъдат обявени обществени поръчки.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …