Начало / България / Българският и литературата да са отделни предмети искат филолози

Българският и литературата да са отделни предмети искат филолози

Днес филолози поискаха  да има отделен предмет „Български език“, тъй като според тях сега той е механично „закачен“ към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове за теоретични знания, съобщи mediapool.bg.

Проф. Боян Вълчев, преподавател в Софийския университет „Климент Охридски“, коментира, че сега реално няма предмет „Български език“, защото се учи между пети и седми клас, когато се преподават филологически знания за езика, а не се изграждат умения“, заяви проф. Вълчев.

“Трябва да се раздели сегашният предмет „Български език и литература“ на два предмета и тогава ще има специализирани учители, които да ги преподават“, каза проф. Вълчев.

Той допълни, че в университетите се преподават две методики – за преподаването на български език и за преподаването на литература, а след това се сливат в един предмет в училище.

“Сега в много от училищата времето за преподаване на българския език, по различни причини, се изяжда от преподаването на литературата. Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература“, посочи преподавателят.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Билки и книги подредиха в „Хеликон”

Поводът, разбира се, е Еньовден Един от най-тачените празници в народния календар е основа и …