Начало / България / „Нощта на музеите” е последната възможност да се видят пощенските картички на Лорка

„Нощта на музеите” е последната възможност да се видят пощенските картички на Лорка

България е първата страна, в която е показана уникална колекция от пощенски картички – лична кореспонденция на най-големия испански поет и драматург на ХХ век Федерико Гарсия Лорка.

Изложбата „Пощенска география. Картичките на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос” се състои от 124 оригинални пощенски картички, които за първи път стават публично достояние и са безценно свидетелство за епохата и за живота на Федерико Гарсия Лорка. Във време, когато именно  картичките са били използвани ежедневно, като основен начин за комуникация, тази кореспонденция разкрива изключителни подробности за творчеството на Федерико, за войната, изгнанието, пътуванията и най-вече за приятелствата на Лорка с видното испанско семейство Де лос Риос, с Луис Бунюел, със Салвадор Дали и сестра му Ана Мария Дали.

Експозицията е изложена в Испанския културен институт „Сервантес”, а „Нощта на музеите” е последният шанс на софиянци да я видят. Инициативата на Франция е подкрепена от Министерството на културата и Столична община и стартира на 19 май, събота.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …