На фокус
Начало / Свят / Експозиция на възрожденския български печат е открита в Букурещ

Експозиция на възрожденския български печат е открита в Букурещ

Изложбата възрожденски български печат „Родени свободни“ е поклон и благодарност към Румъния. Това каза генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев при откриването на експозицията, която се представя в румънската национална библиотека в рамките на Осмата световна среща на българските медии в Букурещ. „През годините на българското възродително движение Румъния даде подслон на родните революционери и хъшове и възможност да събере тези български медии и тези наши културни институции, които изграждат гръбнака на духа на нова България”, отбеляза Максим Минчев.

Директорът на Народната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ Боряна Христова посочи, че от 90 възрожденски издания 38 са излизали именно в северната ни съседка. Тя добави, че първата българска печатна книга на новобългарски – „Неделник“ на Софроний Врачански – е отпечатана също там. Има много вестници за вяра, политическа сатира, образователен характер, всички са правени от големи личности от българското Възраждане, което личи по тяхната актуалност и днес, отбеляза Христова. Тя цитира Любен Каравелов, който пише във вестник „Независимост“, че литературата и периодичният печат показват най-убедително умственото развитие на един народ.

Директорът на Националната библиотека на Румъния Елена Тирзиман посочи, че именно библиотеките имат важната роля да съхраняват и показват националните ценности и това е мисията и на тази изложба. Една такава инициатива показва съпричастността на тези две страни.

За да се стане изложбата факт, Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ отвори за първи път уникалния си архив с възрожденски печат, а партньор в реализацията на проекта стана Великотърновският университет. Фотографиите в изложбата разгръщат страниците на непознатите революционни български вестници и списания.

Подбудите на издателите от времето на Възраждането не са печалба, а събуждането на един народ, затова в изложбата са вплетени и лицата на най-напредничавите за времето си български умове. Така посетителите ще могат да видят как са изглеждали вестниците на Любен Каравелов – „Свобода“, „Независимост“, на Христо Ботев – „Дума на българските емигранти“, „Будилник“, „Знаме“, на Георги С. Раковски – „Бранител“, „Бъдущност“, на Стефан Стамболов – „Нова България“. Сред експонатите е също първият български вестник, печатан в Румъния под забележителното заглавие „Българска пчела“, първото списание за образование и наука на Българското книжовно дружество, преобразувано след Освобождението в Българска академия на науките, първият ежедневник „Секидневний новинар“, който публикува информация на френската телеграфна агенция Хавас (днешната Франс прес).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

336987245_562518772645312_672284796672296719_n

Библиобуси поръчват хърватските библиотеки

Мащабен проект цели книгите да достигат навсякъде Производител на новите библиобуси за Хърватия ще е …