Начало / България / Евродепутат дари книги на българското училище “Пейо Яворов” в Брюксел

Евродепутат дари книги на българското училище “Пейо Яворов” в Брюксел

Евродепутатът Евгени Кирилов дари колекция от книги с българска класика на стойност над 2000 лева на българското училище “Пейо Яворов” в Брюксел, съобщиха от офиса на дарителя. Литературата включва произведения на български автори като Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Талев, Димитър Димов и др. Дарението е по случай Деня на славянската писменост и култура – 24 май.

На символична церемония за предаване на книгите, директорът на българското училище в Брюксел Александър Иванчев благодари на Евгени Кирилов от името на учениците и училищното настоятелство. От своя страна евродепутатът приветства учениците за избора им да продължат да изучават своя роден език и култура, дори извън пределите на родината си.

Кирилов прикани учениците да се възползват от книгите и да се запознаят с ценната българска класика. „Надявам се в навечерието на 24 май, всички българи живеещи и работещи в чужбина да се почувстват горди от своята принадлежност към съхранените през вековете български традиции и култура и да разпространяват тези достижения, където и да са по света“, призова Евгени Кирилов. Той допълни, че чрез литературата младите хора ще поддържат своите корени и по-топла връзка с родината независимо от това, дали са далеч от нея или се завърнат.

Българското училище “Пeйо К. Яворов” в Брюксел към Посолството на Р.България в Кралство Белгия функционира повече от 15 години. Създадено с възрожденски ентусиазъм, днес то се променя и развива. В училището се провежда обучение по Български език и литература, История на България и География на България за ученици от 1 –ви до 12-и клас. Провеждат се занимания за предучилищна подготовка и кръжоци. От 2010 г. училището членува в Асоциация на българските училища в чужбина (АБУЧ)

Фото: dnesplus.bg

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

172165506_1462158197456938_4623569405_n

Обидно малко книги се превеждат на английски

Американците четат рядко преводна литература Англосаксонският книжен пазар е огромен – и това е факт, …