Начало / България / Препис от Паисиевата история ще бъде изложен в Асеновград

Препис от Паисиевата история ще бъде изложен в Асеновград

Един от преписите на „История славянобългарска” ще бъде показан в Градския исторически музей в Асеновград през юни. Това се случва за първи път и е голяма чест за града, съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив Иван Дуков, директор на музея. Преписът ще е в града за два-три дни при засилени охранителни мерки. Инициативата е част от Паисиевите дни, които общината ежегодно организира.

За да се случи това ще бъде подписан договор с Националния исторически музей. Разходите по транспорт, застраховка и охрана ще бъдат поети от общината. Това е движима културна ценност с огромно значение за нашата история, каза Дуков. Той припомни, че една от хипотезите е, че Паисий е починал именно в Асеновград, но това все още не е научно аргументирано. Това е изказано от академик Божидар Райков, заедно с неговия сръбски колега Матей Матеич, на основание на Хилендарската кондика като се приема този цитат, който гласи, че през 1773 година отец Антим е донесъл вестта за смъртта на Паисий в Амбелино, а тогава градът се е казвал точно така. В околностите на Асеновград е имало и Хилендарски метох, така че версията звучи правдоподобно, каза Дуков.

Тази година се честват три годишнини, свързани с Паисий Хилендарски – 250-годишнината от написването на Паисиевата история, 290 години от рождението на патриарха и 50 години от канонизирането му като светец.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1749_KeatsWeb

Поетът, чието име е написано във водата

200 години изминаха от смъртта на Джон Кийтс Живее само 26 години, като при това …