Начало / България / „Нощ на литературата” започва тази вечер в София

„Нощ на литературата” започва тази вечер в София

Представителството на Европейската комисия у нас има за задача да популяризира многоезичието и затова подкрепя инициативата „Нощ на литературата”, която започва тази вечер в София. Това каза пред Радио „Фокус” Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас.

„На всеки половин час известни личности ще четат откъси от издадени на български език чуждестранни автори. До 21.30 часа в Чешкия културен център днес чрез томбола ще бъдат изтеглени победителите, които ще получат за награда една от четените книги”, каза още Златанова.

В „Нощ на литературата”, която започва в 18 ч чешката страна ще представи книгата „Животът е другаде“ на Милан Кундера в сградата на културния център, както и „Поемеш ли към ада, яхай хубава кобила“ на Ян Яндоурек – в театър „Алма Алтер“. Откъси от двама съвременни полски писатели – Анджей Сташук – „По пътя за Бабадаг“, и Олга Токарчук – „Бегуни“, ще представи Полският институт. Унгарският институт посвещава участието си в „Нощ” на литературата на 100-годишнината от рождението на писателя драматург Ищван Йоркен. Освен негови произведения, ще се четат и творби на унгарските класици Антал Серб, Дежьо Костолани и Калман Миксат. Ще бъдат представени и съвременни автори. Една от най-продаваните детски книжки за миналата година у нас – „Малкият Никола“ на Рене Госини и Жан-Жак Семпе, е предвидено да бъде четена във Френския институт. Нощ” на литературата се организира за шести път в света и за първи път у нас

С инициативата София става част от 20-те европейски столици, които също ще проведат литературни четения тази нощ. Европейската комисия насърчава политики, които толерират езиковото многообразие.

Фото: ec.europa.eu

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cover

Одисей и изгубеният рай на носталгията

Юлия ПЕТКОВА „Незнанието“ от Милан Кундера в превод на Боян Знеполски На гръцки „завръщане“ е …