Начало / Любопитно / Върховна е силата на ненасилието

Върховна е силата на ненасилието

Дръж духа си фокусиран върху Изкуството на Мира и не критикувай другите

 

Морихей Уешиба (1883–1963) е най-великият в света на бойните изкуства. Дори и на осемдесет години, Морихей е можел да обезоръжи всеки враг, да повали всякакъв брой нападатели и да отблъсне с един-единствен пръст противника си. Макар да е бил непобедим като воин, Морихей е бил освен това мъж на мира, който е ненавиждал боя, войната и всеки вид насилие.

Пътят м, е бил айкидо, което може да се преведе като „Изкуството на Мира“. Морихей е разбирал, че непрестанната борба – с другите, със самите нас и с околната среда – ще съсипе земята. „Светът ще продължи да се променя драматично, но борбата и войната могат напълно да ни унищожат. Онова, от което се нуждаем сега, са техниките на хармонията, а не тези на раздора. Нуждаем се от Изкуството на мира, а не от Изкуството на войната“. Той обучава в Изкуството на Мира като творческа дисциплина, тренираща тялото и духа, като практическо средство за справяне с агресията и като начин на живот – в личните ни отношения, в начина, по който общуваме с обществото, в отношенията ни на работното място и в бизнеса, както и в отношенията ни с природата. Морихей Уешиба нарича своето велико прозрение Такемусу Айки, или „смел и творчески начин на живот“.
Ето някои от прозренията на Уешиба:
Изкуството на Мира започва с теб. Работи върху себе си и върху определената ти задача в Изкуството. Всеки човек има дух, който може да бъде пречистен, тяло, което може да бъде тренирано по определен начин, подходящ за него път, който да следва. Ти си тук не за друго, а за да осъзнаеш вродената си божественост и да проявиш вроденото си просветление. От¬гледай мир в своя собствен живот и после прилагай Изкуството към всичко, което срещаш.
Изкуството на Мира е лекарство за един болен свят. Искаме да излекуваме света, боледуващ от насилие, брожение и раздор – това е Пътят на хармонията. В света има зло и безредици, защото хората са забравили, че всички същества произлизат от един източник. Върни се при този източник и загърби всички егоцентрични мисли, дребнави страсти и гняв. Онези, които не са притежавани от нищо, имат всичко.
Практикуването на Изкуството на Мира е дело на вяра, вяра във върховната сила на ненасилието. То е вяра в силата на пречистването и вяра в силата на самия живот. То не е вид сурова дисциплина или празен аскетизъм. То е път, който следва естествените принципи, принципите, които трябва да прилагаш всеки ден в живота си. Изкуството на Мира трябва да практикуваш от момента, в който станеш да поздравиш утрото, до момента, в който се оттеглиш през нощта.
Щом се загрижиш за „доброто“ и „лошото“ у другите, ти пробиваш в сърцето си отвор, през който да влезе злобата. Проверката на другите, състезанието с тях и критикуването им отслабват волята ти и те провалят.
Всекидневното ти обучение в Изкуството на Мира позволява на вътрешната ти божественост да засияе по-ярко и по-ярко. Не се занимавай с правиците и кривиците на другите. Не бъди пресметлив и не действай неестествено. Дръж духа си фокусиран върху Изкуството на Мира и не критикувай другите учители или традиции. Изкуството на Мира никога не ограничава и не пречи на нищо. То прегръща всичко и пречиства всяко нещо.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …