Начало / Любопитно / „Невидимият мост“ от Джули Оринджър (анотация)

„Невидимият мост“ от Джули Оринджър (анотация)

„Невидимият мост“ е първият роман на Джули Оринджър , след сборника с разкази „Как се диша под вода“, отличен с редица литературни награди. Още при публикуването му, заглавието влиза в списъка с най-добри книги за месец май на 2010 г. на Амазон. Романът разказва историята на една невероятна любов, подложена на много изпитания. Той е и хроника на борбата на едно семейство за оцеляване в един от най-страшните периоди от световната история и приказка за опасната сила на изкуството във време на война.

Действието в книгата се развива в Париж през 1937 г. Андраш Леви, унгарски евреин и студент по архитектура, печели стипендия и пристига от Будапеща с един куфар и две заръки от две напълно непознати за него жени: да предаде тайнствено писмо на Клер Моргенщерн на улица „Севинье“ и да отнесе със себе си сандък с багаж, предназначен за Йозеф. Изпълнявайки втората си задача, Андраш се оплита в сложни и вълнуващи взаимоотношения с получателката на загадъчното писмото. Той научава тайна, която ще окаже влияние върху целия му живот. Безумно влюбен в Клер, той разбира, че всъщност истинското ѝ име е Клара и че тя живее под фалшива самоличност.

По същото време по-големият брат на Андраш започва да учи медицина в Модена, а по-малкият напуска училище, за да стане актьор. Но в Европа избухва Втората световна война и хвърля всеки един от братята в ужасяваща несигурност и борба срещу видими и невидими врагове. Когато положението става още по-сериозно и ограничителните мерки спрямо евреите – още по-строги, Андраш, заедно с хиляди други евреи, е принудително върнат в Унгария, където започва мъчителното си пътуване из различни трудови лагери.

„Невидимият мост“ е вълнуваща история, едновременно романтична, трагична и завладяваща. Основна тема в романа е любовта – нежна, красива, изстрадана, поставена пред много изпитания. „Онова, което започва като излязъл от кутийка за бижута романс, скоро се превръща в сърцераздирателна сага за войната. Оринджър, проучвайки в детайли както историята на Унгария, така и тази на своето семейство, ни показва какво е да носиш проклятието на собствената си кръв и колко е капризна природата на оцеляването“ – пише за романа сп. „Вог“.

„Невидимият мост“ тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …