Начало / България / Лиляна Стефанова, Ангелина Жекова и Петър Станимиров са носителите на наградата „Константин Константинов” за 2012 г.

Лиляна Стефанова, Ангелина Жекова и Петър Станимиров са носителите на наградата „Константин Константинов” за 2012 г.

С наградата за принос в детското книгоиздаване на името на Константин Константинов за 2012 г. са отличени Лиляна Стефанова (1929) – в категорията „за цялостен принос“, Ангелина Жекова (1944) – „за автор“, и художникът Петър Станимиров  (1952) – в категорията „илюстратор“.

Решението на журито беше обявено днес от неговия председател Игор Чипев, съобщи „Класа“. Връчването на отличията ще стане тази вечер на гала-концерт в Драматичния театър в града.
И тримата наградени автори са гости на Сливен за провеждащия се тук от 9 до 12 май Национален фестивал на детската книга, в рамките на който се връчва отличието.

Наградата на името на родения в Сливен писател, поет и преводач Константин Константинов (1890-1970) е учредена в негова чест през 2004 г. от Министерството на културата, Националния център за книгата и Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“.

Отличените получават пластика – символизираща знанието, която е и знак на фестивала, диплом и парична сума. Сред досегашните й носители – „за цялостен принос“, са Валери Петров, Георги Константинов, Катя Воденичарова, Леда Милева, Марко Ганчев, Иван Цанев и Кина Къдрева.

Фото:new.sliven.net; klassa.bg

Книгите на Лиляна Стефанова тук

Книгите на Ангелина Жекова тук

Книгите на Петър Станимиров тук

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …