Начало / България / Гьоте-институт подкрепи Националната библиотечна седмица (14-18 май)

Гьоте-институт подкрепи Националната библиотечна седмица (14-18 май)

За седма поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална библиотечна седмица, която ще се проведе от 14 до 18 май и ще включва разнообразни инициативи на библиотеките в цялата страната. Официален гост на Националната библиотечна седмица ще бъде д-р Маркус Брантл – ръководител на Дигиталния център на Баварската библиотека – Мюнхен, Германия, чието посещение се осъществява по идея и с любезната подкрепа  на Гьоте-институт.  

Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките като хранилища на книжовното културно наследство на нацията и портали за неговото популяризиране и достъп.

Посланието на Българската библиотечно-информационна асоциация цели да се осъзнае и утвърди ролята на библиотеките за опазване паметта на нацията:
–    Ценното национално книжовно богатство, съхранявано в библиотеките, е застрашено поради липса на средства за правилното му съхранение, реставрация и консервация.
–    Библиотечните колекции не се попълват с нови книжовни паметници, а библиотеките са най-доброто място за тяхното опазване, изследване и популяризиране.
–    Книжовното културно наследство се нуждае от държавна политика и постоянни грижи за трайно опазване, широко популяризиране и пренасяне за бъдещите поколения.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

eliott-reyna-kcT-7cirBEw-unsplash

Скролването ни пречи да прочетем над 300 книги годишно

Отделяме все повече време за смарт устройства Губим го напълно неосъзнато – сякаш изключвайки от …