Начало / Свят / Флеминг искал Хичкок да режисира филм за Джеймс Бонд

Флеминг искал Хичкок да режисира филм за Джеймс Бонд

Иън Флеминг изявил желание Алфред Хичкок да режисира филм по негов роман за Джеймс Бонд, пише mediabistro.com. През 1959 г. създателят на агент 007 изпратил телеграма до своя колега и сценарист Ерик Амблър, който бил приятел на Хичкок. В нея Флеминг помолил Амблър да напише сценарий за филм по романа „Операция Мълния”, който Хичкок да режисира.

Хичкок точно бил пленил публиката за пореден път със „Север-северозапад”. Той отказал моментално проекта и се захванал с „Психо” – филм, който се превръща в класика. В последствие Терънс Йънг започва да прави адаптации на творбите за Джеймс Бонд.

Цялата телеграма на Флеминг до Амблър, както и отговора, можете да прочетете тук.

Алфред Хикчкок е английски режисьор и продуцент, роден през 1899 г. Смятан е за революционер в жанра на психологическия трилър. Неговите филми карат зрителя да се идентифицира с камерата, защото тя се движи като поглед. Много често при него сюжетът е само повърхността на прожекцията, а истинската цел е психологическо изследване на персонажите. Смятан е за една от най-големите фигури в историята на киното. Сред класическите негови филми са „Градината на удоволствията”, „Дамата изчезва”, „Ребека”, „Психо”, „Птиците” и др.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226269_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (23 ноември – 29 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Гордост и предразсъдъци. Разум и чувства (Футляр – лимитирано издание) от Джейн …