Начало / Свят / Почина Морис Сендак

Почина Морис Сендак

Американският автор на детския бестселър „Където бродят дивите неща“ (Where The Wild Things Are) Морис Сендак е починал на 83-годишна възраст, предадоха световните агенции. Новината първо е съобщена на „Ню Йорк таймс“ от неговия дългогодишен редактор Майкъл ди Капуа. Смъртта на писателя е настъпила в дома му в Данбъри, Кънектикът, след усложнения, причинени от скорошен мозъчен инсулт.

Сендак е автор на 17 книги и освен като писател се изявява и като изкусен илюстратор. Става най-известен с историята си от 1963 г. за Макс – „царят на всички диви неща“ от поемата от 10 изречения „Където бродят дивите неща“.

Книгата е екранизирана през 2009 г. от режисьора Спайк Джоунс. Има и няколко други адаптации, сред които късометражен анимационен филм от 1973 г. и опера от 1980 г.

„Където бродят дивите неща“ се превръща в детска класика в САЩ и е продадена в над 19 млн. копия в целия свят. Книгата разказва за момче, което тръгва на пътешествие през собственото си въображение, след като е изпратен в леглото без вечеря.

Когато е издадена, творбата е определяна като противоречива заради илюстрациите в нея. Някои тогава твърдят, че те плашат децата, но това не й пречи да донесе на Сендак престижния медал Caldecott за най-добра детска книга през 1964 г.
Морис Сендак  е роден през 1928 г. в Бруклин в семейството на полски евреи имигранти.  За живота си казва, че минава под облака на холокоста и събитията от Втората световна война, които се вкореняват и в неговия суров и честен творчески стил.

Неговата детска мечта да стане илюстратор се осъществява през 1951 г., когато е нает да рисува за Wonderful Farm на Марсел Айме, а през 1957 вече пише собствени книги.
През февруари 2013 г. се очаква посмъртно да бъде издадена и неговата книга с картинки „Книгата на брат ми“ (My Brother’s Book) – поема, писана и илюстрирана от Сендак, вдъхновена от любовта му към неговия покоен брат Джак.
Писателят е носител на редица награди и отличия, сред които са медал „Ханс Кристиян Андерсен“ за илюстрации от 1970 г. и наградата „Лаура Ингълс Уайлдър“ от Американската литературна асоциация през 1983 г.
Освен да пише Сендак, се занимава и със създаването на костюми за балет и опера. Правил е костюмите за чешката опера Brundibar, като стои и зад дизайна на продукцията „Лешникотрошачката“ на балета Pacific Northwest, която по-късно е превърната в телевизионен филм.
Сендак е продуцент и на различни телевизионни анимационни поредици, основаващи се на неговите илюстрации. Сред тях са „Седем малки чудовища“ (Seven Little Monsters), както и „Джордж, Марта и Малката мечка“ (George and Martha and Little Bear).
През 1996 г. президентът Клинтън връчва на Сендак Национален медал за изкуство за неговия богат творчески труд.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

12_ivo_siromahov2

Иво Сиромахов: Ние, българите, опровергаваме дори дарвиновата теория за еволюцията

Наскоро по книжарниците се появи продължението на книгата „У майкини“ със заглавие „Майкини и другите“ …