Начало / Свят / Американският ПЕН-фестивал: Изкуството не е забавление, а революция

Американският ПЕН-фестивал: Изкуството не е забавление, а революция

Тазгодишният ПЕН-фестивал в САЩ, който се проведе от 30 април до 6 май, излъчи посланието, че мисията на литературата е да се бори за човешките права, обобщи „Ню Йорк таймс”. Финалът, поставен от Салман Рушди, гласеше, че изкуството не е забавление и зад чисто естетическата му функция се крие политика и правозащитна мисия.

100 писатели от 25 държави взеха участие в проявите в „Метрополитън мюзеъм” в Ню Йорк. Сред темите на срещата беше трудното положение на китайските дисиденти и революциите в Близкия Изток, за което писателите също изиграха роля.

В емоционалната си реч Рушди, над когото тегне фатва от 1989 г., говори за политизирането на литературата и за нейната мисия да отстоява свободата и демократичните ценности.

Цензурата и контролът върху информацията бяха друга гореща тема на фестивала. В центъра на разискванията по нея бяха Габриела Адаместяну от Румъния, Махмуд Долатабади от Иран и Людмила Улицкая от Русия – писатели с опит в борбата със забраните в писането.

Оруел и Кафка бяха най-често споменаваните класици на събитието. От известните съвременни автори участие взеха Маргарет Атууд, Стив Бел, Херта Мюлер, Етгар Керет, Мартин Еймис, Даниел Келман, Пол Остър.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …