Начало / Свят / Американският ПЕН-фестивал: Изкуството не е забавление, а революция

Американският ПЕН-фестивал: Изкуството не е забавление, а революция

Тазгодишният ПЕН-фестивал в САЩ, който се проведе от 30 април до 6 май, излъчи посланието, че мисията на литературата е да се бори за човешките права, обобщи „Ню Йорк таймс”. Финалът, поставен от Салман Рушди, гласеше, че изкуството не е забавление и зад чисто естетическата му функция се крие политика и правозащитна мисия.

100 писатели от 25 държави взеха участие в проявите в „Метрополитън мюзеъм” в Ню Йорк. Сред темите на срещата беше трудното положение на китайските дисиденти и революциите в Близкия Изток, за което писателите също изиграха роля.

В емоционалната си реч Рушди, над когото тегне фатва от 1989 г., говори за политизирането на литературата и за нейната мисия да отстоява свободата и демократичните ценности.

Цензурата и контролът върху информацията бяха друга гореща тема на фестивала. В центъра на разискванията по нея бяха Габриела Адаместяну от Румъния, Махмуд Долатабади от Иран и Людмила Улицкая от Русия – писатели с опит в борбата със забраните в писането.

Оруел и Кафка бяха най-често споменаваните класици на събитието. От известните съвременни автори участие взеха Маргарет Атууд, Стив Бел, Херта Мюлер, Етгар Керет, Мартин Еймис, Даниел Келман, Пол Остър.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …