Начало / България / Улица в София ще носи името „История Славянобългарска“

Улица в София ще носи името „История Славянобългарска“

Улица „202“ в столичния район „Сердика“ да стане булевард и да носи името „История Славянобългарска“. Това предлагат председателят на общинския съвет в София Елен Герджиков, общински съветници от БСП, ГЕРБ и „Синята коалиция“, съобщиха от общината.

Предложението беше одобрено от съветниците от комисията по образование и култура на днешното им заседание. То трябва да се гласува от Столичния общински съвет на заседанието му на 10 май. Софийската улица, минаваща край Централните гробища, ТЕЦ „София“ и поредица от хипермаркети, ще носи името на написаната от Паисий Хилендарски „История Славянобългарска“, но изписването на името ще бъде консултиран и с Института по български език на БАН.

Това е вторият път, в който улицата ще се преименува за последните пет години. По време на миналия мандат по предложение на съветник от СДС улицата за кратко беше преименувана на „Проф. Богдан Филов“. Тогава като мотиви за предложение беше изтъкнато научното дело на Филов, а не политическата му дейност и управлението му като премиер на България между 1940 и 1944 години, по време на което подписва и участието на България в Тристранния пакт. Преименуването тогава предизвика реакция и от чужди дипломатически мисии.

За преименуването на улицата на „История Славянобългарска“ са се обявили и учениците от випуск 2012 на столичното 144 СОУ „Народни будители“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

238020_b

Да се научиш да обитаваш необитаемия си „аз“

Юлия ПЕТКОВА „Йога“ е на българския книжен пазар в превод на Росица Ташева За него …