Начало / България / Изложба базар на научна литература във Велико Търново

Изложба базар на научна литература във Велико Търново

Изложба базар „Нова руска и западна научна литература” организира Регионална библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново съвместно с издателство „Индекс ООД”, съобщи regnews.net. Базарът се открива в 13 часа на 10 май в централната сграда на библиотеката. За откриването му на място ще бъде доц. д-р Нина Пономарева от Централната библиотека на РАН – Санкт-Петербург, която ще изнесе лекция за опазване на руското книжовно наследство чрез научните и обществените библиотеки в Русия.

От 17. 30 часа се открива още една изложба – „Иконата – брод през времето” на студенти от катедра „Църковни изкуства” при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Експозицията ще бъде подредена в отдел „Изкуство” на библиотеката, който се намира на ул. „Краков” 8.

Половин час по-късно, отново в централната сграда на РНБ „П. Р. Славейков”, започва фолклорна разходка послучай патронния празник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – 11 май. В нея участват студенти и ученици от класа по народно пеене на ас. Ана Борисова, народен хор с диригент доц. Митко Димитров и вокален педагог ас. Ана Борисова и Квартет „Етно войсис”, клавирен съпровод Снежина Врангова – Петкова. Организатор на проявата е Педагогически факултет и Катедра „Музика”.

Националната библиотечна седмица под мотото „Библиотеките – паметта на нацията” ще тече между 14 и 18 май в РНБ „П. Р. Славейков”. Седмицата е под патронажа на министър Вежди Рашидов. Една от инициативите е едновременното откриване на Национална изложба на документи и книги, представящи културното книжовно богатство, съхранявано в българските библиотеки. Изложбата се открива на 14 май в 11 часа паралелно в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и регионалните библиотеки във Велико Търново, Варна и Пловдив.

Ден по-късно в РНБ „П. Р. Славейков” ще бъде представена стихосбирката „Симбиоза” на Йорданка Гецова. В 10 часа на 18 май пък в Община Стражица започва кръгла маса „Имаше един вълшебник” по повод 110 години от рождението на Ангел Каралийчев. Организира се съвместно с Община Стражица, СБП и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

На 21 май от 10 часа и от 14 часа ученици от В. Търново и от Стражица ще могат да се срещнат с писателя Виктор Самуилов и издателство „Жанет-45”, представящо новите му книги за деца.

На 30 май в 10 часа във великотърновската библиотека започва тематична среща „Медийни фрагменти, отразяващи работата на модерната глобална библиотека”. В срещата участват целеви библиотеки от област Велико Търново по Програма „Глоб@лни библиотеки – България”.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …