Начало / Свят / Сборник с талибанска поезия излиза в Обединеното кралство

Сборник с талибанска поезия излиза в Обединеното кралство

В Обединеното кралство ще бъде публикувана книга с поезия, писана от талибани, съобщи „Гардиън”. В същото време Ричард Кемп, бивш ръководител на британските войски в Афганистан, смята, че по този начин се дава гласност на терористи. „Поезия на талибаните” ще излезе на 17 май с марката на издателството „C. Hurst & Co”. В нея има стихове за възхода и падението на талибаните, но и такива, които препращат към ХVІІ век, който се смята за златен за персийската литература и поезия.

Издателите твърдят, че сред 235-те поеми има любовни стихове, такива, които възхваляват природата, патриотични стихотворения. Всички те показвали човешката страна на талибаните. Алекс Стрикт ван Линсчотен, един от редакторите на изданието, казва: „Поезията показва, че талибаните са хора като нас – с чувства, проблеми и притеснения”.

Кемп обаче смята, че това е „вражеска пропаганда”. Той допълва: „Нека си спомним, че това са фашисти и убийци, които потискат жени и отнемат човешки живот без милост, само защото някой не е съгласен с тях. И разбира се – убиват нашите войници. Не се прави нищо друго, освен да се дава кислород и публичност на екстремистка групировка, която е враг на нашата страна”.

От издателството признават, че са получили много писма, недоволстващи срещу публикуването на сборника.

Журналистът Дейвид Ройд, който е прекарал повече от 7 месеца като заложник на талибаните, казва, че поезията е част от тяхното всекидневие. „Когато са сами, си четат и пеят всякакъв тип поезия, включително за любов. С командирите си обаче цитират само такава за война”.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …