Начало / Автори / 150 години от смъртта на Хенри Дейвид Торо

150 години от смъртта на Хенри Дейвид Торо

Пионерът на екологичното движение Хенри Дейвид Торо (1817-1862) е починал на днешния ден преди 150 години.

Американският нобелист Синклер Луис нарича Торо един от тримата или четиримата най-истински класици на американската литература, припомня „Дер щандарт”. Той нарича писателя „мъжът-революция”. Други го смятат за „социалист индивидуалист”, „предшественик на екологичното движение”, „човекът, който може да казва „не”.

Американският писател и философ става световноизвестен с автобиографичната си книга „Уолдън” (1854), в която описва доброволното си отшелничество в колиба край езерото Уолдън, където води прост и природосъобразен живот.

Торо, който е водеща фигура на движението трансцендентализъм (което признава само природните закони), пише: „Бях се самоназначил за инспектор на дъждовните и снежни бури и изпълнявах задълженията си добросъвестно, въпреки че не получавах нито цент за това.“

Той е борец срещу робството в Щатите и е един от първите представители на гражданското общество. Според него всеки гражданин е в правото си да не изпълнява нарежданията на властта, ако те са несправедливи. Писателят е известен с  пословичната си пестеливост – казват, че преживявал с минимум средства, и със скромността си.

Торо е добре образован – учи езици, математика и ботаника в Харвард. За две години постига личната си независимост в прочутата си колиба в гората и оттам призовава съвременниците си: „Простота, простота, простота!”.  Когато избухва гражданската война през 1861 г. вече болният от туберкулоза писател заявява: „Тази страна ме разболява”.

Творчеството и идеите му повлияват на личности като Махатма Ганди,  Лев Толстой, У. Б. Йейтс, Мартин Лутър Кинг.

Крилати фрази от Хенри Дейвид Торо

Вместо да се възпитава уважение към закона, по-добре да се възпитава усет за справедливост.

Ако сте построили замъци във въздуха, работата ви не е била напразна — там им е мястото. Остава под тях да положите основите.

Нещата не се променят; променяме се ние.

Живей всеки сезон като последен. Вдишай въздуха, изпий питие, опитай плод и се остави на въздействието на всяко едно от тях.

Избягвайте всякакви начинания, които изискват да носите нови дрехи.

Къде е литературата, даваща израз на Природата?

Съпричастността към Природата е свидетелство за непоклатимо здраве.

Тръгнал ли съм да се разхождам, аз с наслада се оставям на сетивата си. Какво правя в гората, ако ще мисля за нещо извън нея?

 

Свързани заглавия
Видеоигра по „Уолдън” от Хенри Дейвид Торо
10 красиви сгради, вдъхновени от книги
15 спални на известни писатели
Писателите затворници

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …