Начало / България / Най-голямата библиотека за медицинска литература в Северна България е вече модернизирана

Най-голямата библиотека за медицинска литература в Северна България е вече модернизирана

В Плевен с инвестиция от 210 хиляди лева бе модернизирана най-голямата библиотека за медицинска литература в Северна централна и Северозападна България. Това съобщиха от Медицинския университет в града.

Въведени са пет модула от най-ново поколение, които създават поредица от улеснения за читателите. Те могат да заявяват книги по интернет, да ги презаписват и сменят срокове на връщане чрез достъп до електронен каталог. Автоматизирано е раздаването на литература за вкъщи с баркод технология. Научният архив за преподавателите представя техните публикации и спомага за разкриване на приноса им в медицинската наука. Система показва наличния фонд чрез описание на статиите в получаваните списания, периодични издания, книги и рецензии. Всички книги се опазват чрез нова система за защита и видеонаблюдение с 16 камери в сградата. Тя вече е достъпна за хора с увреждания.

С инвестицията са създадени осем места за библиотекари и 28 места за читатели с компютри, свързани с интернет, които дават възможност да се търсят книги по електронен път. За подпомагане на обучението на студентите е купена размножителна техника – 16 устройства за сканиране, принтиране, ксерокопиране, ламиниране и подвързване на литература. Поставено е и началото на дигитализирането на фонда чрез букскенер от ново поколение.

Всички помещения са климатизирани, като се поддържа подходяща температура за съхраняване на книгите и за работа на читателите.

Модернизацията стана възможна чрез европейски проект по оперативната програма „Регионално развитие“, който бе завършен този месец, уточниха от висшето училище.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hollystephenkingcouv

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 септември – 24 септември)

Очаквано, новият роман на Стивън Кинг „Холи“ се позиционира на първо място тази седмица, а …