Начало / България / Най-голямата библиотека за медицинска литература в Северна България е вече модернизирана

Най-голямата библиотека за медицинска литература в Северна България е вече модернизирана

В Плевен с инвестиция от 210 хиляди лева бе модернизирана най-голямата библиотека за медицинска литература в Северна централна и Северозападна България. Това съобщиха от Медицинския университет в града.

Въведени са пет модула от най-ново поколение, които създават поредица от улеснения за читателите. Те могат да заявяват книги по интернет, да ги презаписват и сменят срокове на връщане чрез достъп до електронен каталог. Автоматизирано е раздаването на литература за вкъщи с баркод технология. Научният архив за преподавателите представя техните публикации и спомага за разкриване на приноса им в медицинската наука. Система показва наличния фонд чрез описание на статиите в получаваните списания, периодични издания, книги и рецензии. Всички книги се опазват чрез нова система за защита и видеонаблюдение с 16 камери в сградата. Тя вече е достъпна за хора с увреждания.

С инвестицията са създадени осем места за библиотекари и 28 места за читатели с компютри, свързани с интернет, които дават възможност да се търсят книги по електронен път. За подпомагане на обучението на студентите е купена размножителна техника – 16 устройства за сканиране, принтиране, ксерокопиране, ламиниране и подвързване на литература. Поставено е и началото на дигитализирането на фонда чрез букскенер от ново поколение.

Всички помещения са климатизирани, като се поддържа подходяща температура за съхраняване на книгите и за работа на читателите.

Модернизацията стана възможна чрез европейски проект по оперативната програма „Регионално развитие“, който бе завършен този месец, уточниха от висшето училище.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …