Начало / България / „25 въпроса на „Дойче веле“. Неизвестно за известните“ с премиера в „Хеликон-България”

„25 въпроса на „Дойче веле“. Неизвестно за известните“ с премиера в „Хеликон-България”

Известната журналистка Румяна Таслакова събра в книга свои интервюта, излъчени по радиостанция „Дойче Веле”. Книгата излиза със заглавие „25 въпроса на „Дойче веле“. Неизвестно за известните“. В нея са публикувани част от разговорите й, излезли през 1996 г. в томчето „25 въпроса – Анкети на Румяна Таслакова ” и анкетата й през 2002-2003 г. с популярни личности от българския политически и културен живот.

Издателство „Изток-Запад“ и „Дойче веле“ ще представят на книгата на 8 май, вторник, от 18 ч в столичната книжарница „Хеликон-България“.

Книгата „25 въпроса – Анкети на Румяна Таслакова“ излизе през 1996 година в Свободно поетическо общество. Целта ми бе да задавам еднакви въпроси на известни личности от политиката, икономиката, литературата, живописта, музиката, спорта и техниката, без да им давам възможност предварително да се запознаят с темите на въпросите. Идеята за тези анкети ми дойде, четейки реномирания германски всекидневник „Франкуртер алгемайне цайтунг“, където ежеседмично се публикуваше въпросника на френския писател Марсел Пруст с отговори на германски съвременници. В репликите откривах неизвестни черти на анкетираните, спонтанни изяви на чувства и приоритети. Тези нови нюанси в образа на анкетираните личности ме наведоха към мисълта, че и за български читатели би било интересно да узнят нещо ново за мислите и позициите, мечтите и страховете на българки и българи, попаднали се във фокуса на обществения интерес. По метода на мозъчната атака от повече 130 теми подбрах 25 въпроса, които формулирах в навечерието на едно пътуване за България. Поради стреса бяха направила един пропуск: 5-и и 21-и въпрос бяха с еднакво съдържание. Реших да  не променям въпросника и първият, който забеляза повторението, бе Кирил Маричков. Само малцина от анкетираните усетиха това повторение и така се получи още по-широка гама на отговорите на въпроса „Какво представлява за Вас най-голямото щастие?“

Първият анкетиран бе Константин Павлов, който на въпроса „Какъв искахте да станете като дете“ отговори „Продавач на репички“. Детската мечта на Филип Димитров е била да стане адмирал. Иван Радоев е бил многостранно заинтересуван – да стане пожарникар, стражар, летец, но разбира се, и поет. „Прислужник“ гласи отговорът на Симеон Сакскобургготски.

В тази книга се публикуват отговорите на 110 известни българки и българи /това не са всичките, с които е провеждана анкетата/.

Румяна Таслакова, родена  в  София, на 17 години успява да емигрира в Германия. От комунистическия режим е осъдена на 6 години затвор за предателство към Републиката и така нареченото „невъзвращенство”. В Германия следва икономика и славистика и през 1963 година започва работа в радиостанция Дойче Веле, която до 1989 година е един от най-важните информационни източници в България. Десет години  Таслакова е главна редакторка на Българската програма на Дойче Веле. Благодарение на Българската редакция и  на нейния личен ангажимент по време на промяната и след това, Дойче Веле се превърна в основна платформа, откъдето некомунистическите лидери на България можеха да говорят свободно и бъдат чути в българския и европейския ефир.От 2009 година е журналистика на свободна професия. Сред признанието, което е получила за дейността си, са и наградите: “Приз на Съюза на журналистите в България “Подкрепа” по повод Световния ден на свободната преса в 1997 година” и “Специална награда за приноса в популяризирането и обективното представяне на европейската тема в българската радиожурналистика”, присъдена  в 2008 година от конкурса “Българската Европа”, организиран от Арена Медия в Русе.Авторка и съставителка е на три книги: “Заглушени мисли”, “25 въпроса – Анкети” и “Две десетилетия преход – България през погледа на германски дипломати“ /две издания на български и актуализирано на немски/.

Свързани заглавия
25 въпроса на Румяна Таслакова към Бойко Борисов, Йоана Буковска, Иван Ласкин и Слави Трифонов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Билки и книги подредиха в „Хеликон”

Поводът, разбира се, е Еньовден Един от най-тачените празници в народния календар е основа и …