Начало / Свят / Раджиб Зараколу получи наградата за защита на правата на издателите

Раджиб Зараколу получи наградата за защита на правата на издателите

Турският издател Раджиб Зараколу беше избран за получи  международната награда „Джери Лабер”, съобщи publishersweekly.com. Призът се дава за защитаване на свободата и правата на издателите. Връчва се от Международния комитет за свобода на издателствата, който е към Американската асоциация на издателите. Церемонията ще бъде на 1 май в Ню Йорк.

Зараколу основава издателската къща „Белге” през далечната 1977 г. заедно с покойната му съпруга Айше Нур. През годините той се е борил срещу цензурата, налагана в Турция срещу книгите. Издателството е превеждало и публикувало от арменски, гръцки и кюрдски писатели, по теми свързани и с арменския геноцид и репресиите срещу кюрдското малцинство. Освен това, Зараколу е активен защитник на правата на човека. Многократно е задържан от органите на реда в неговата родина.

Раджиб Зараколу заяви:

Благодаря ви за наградата и за подкрепата към свободата на издаване. Щастлив съм да получа наградата, но тя е не само за мен, но и за всички писатели и журналисти, които са в затвора в Турция. Продължавам да съм под заплаха от нов арест. В деня, в който аз и 14 мои колеги бяха пуснати, други 14 бяха задържани. Нечестните съдебни процеси продължават. Съществуват недемократични закони. Прекарах зад решетките 5 месеца, след което бях пуснат. Нито знам защо бях задържан, нито защо освободен. Не съм политически активист. От почти 40 години съм издател и поддръжник на правата на човека”.

Свързани заглавия
Турски издател арестуван в Истанбул

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …