Начало / Свят / Смесени реакции сред еврейските общества след решението за препубликуване на „Моята борба”

Смесени реакции сред еврейските общества след решението за препубликуване на „Моята борба”

Решението на германската провинция Бавария да публикува „Моята борба” – мемоарите и доктрината на Адолф Хитлер, провокира смесени реакции сред еврейските общества по света, съобщава huffingtonpost.com.

„Ако ще бъде издавана отново, предпочитам да видя компетентно анотирана версия от страна на Бавария, пред разни печалбари, които да се опитват да направят пари с нацистките си убеждения”, коментира ръководителя на Еврейското консулство в Германия, Дитер Грауман. Както е известно, изданието ще съдържа коментари, осъждащи твърденията на Хитлер.

Не всички обаче са на мнение, че идеята е добра. „Оцелелите от Холокоста са ужасени от комерсиалните мотиви и глупостта, които мотивират публикуването на тази изпълнена с омраза книга. Тя е люлката на нацисткия терор”, заявяват от Елан Стайнбърг от Американското общество на оцелелите от Холокоста и техните потомци.
От Американския еврейски комитет казват, че „не трябва да се подценява опасността, която съществува от публикуването на „Моята борба” от Адолф Хитлер, която съществува до ден днешен”.

Германската провинция Бавария ще публикува „Моята борба”, стана ясно по-рано тази седмица. Така тази книга ще се появи на пазара за първи път след близо 70 години. Макар в някои части на света творбата да е забранена, в Германия това не е така. Авторските права на книгата на Хитлер, които изтичат през 2015 г. се държат от властите в Бавария

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

e4fffa1d095cf5b33de54ce04373be9a

Французин е най-добрият бохемист в света

Ксавие Галмиш спечели наградата Премия Бохемика за 2020-а Отличието се връчва всяка година от Моравската …