Начало / България / Бургас отбелязва рождения ден на Петя Дубарова

Бургас отбелязва рождения ден на Петя Дубарова

50-годишнината от рождението на поетесата Петя Дубарова, която се навършва днес,25 април, ще бъде отбелязано с поредица от събития в Бургас, родния град на поетесата, отбелязва inews.bg.

Честванията ще започнат с поетично-документалния спектакъл „На слънцето искам да бъда сестра“ утре от 17.00 часа в Младежкия културен център, съобщават от Община Бургас.

Той ще включва видео откъси с интервюта на проф. Георги Дюлгеров, режисьор на филма „Трампа“, в който Петя Дубарова участва с епизодична роля, материал с Христо Фотев от черно-белия филм „Стъргалото“ и стихове, посветени на Петя Дубарова от поетесата Венда Райкова.

Класният ръководител на Петя Дубарова от Английската гимназия „Гео Милев“ Мария Макрова, учителката ѝ по литература Дора Лазарова и съученичката ѝ Красимира Тодорова ще споделят своите лични спомени от познанството си с Петя.

Ученици от гимназия „Гео Милев“, в която е учила Петя Дубарова, ще представят стихове и фрагменти от дневника ѝ и своите гледни точки за поезията, образа и младостта.
В рамките на събитието Лиляна Драгоева – директор на Регионално управление „Български пощи“ ще направи презентация на пощенска юбилейна марка с лика на Петя Дубарова, която е и първата такава направена за бургаски творец.

Това разказаха на пресконференция Елица Дубарова – сестра на поетесата и уредник на къща-музей „Петя Дубарова“, поетът и общественик Георги Райков и доц. София Ангелова – преподавател в Университет „Проф. д-р „Асен Златаров“.

Събитията по случай 50-годишнината на поетесата продължават и през месец май, когато на 11 от 17.00 часа на сцена „Охлюва“ ще се проведе 28-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Освен наградите, тази година в неговите рамки ще се проведе и моноспектакъл „Двете царства“ в изпълнение на Росица Иванова от Казанлък.

Международна юбилейна конференция на тема „Творчеството на Петя Дубарова в българския и европейския литературен контекст“ е следващото събитие от програмата.
То ще се проведе на 1 юни в Културен център „Морско казино“. Конференцията е съвместен проект на Община Бургас и студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В нея ще вземат участие и преподаватели от различни университети от страната.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на Русия_корица

Русия, познатата и непознатата

По книжарниците излезе „Кратка история на Русия“ – въведение в руската история и култура от …