Начало / Свят / Орхан Памук отваря своя „Музей на невинността”

Орхан Памук отваря своя „Музей на невинността”

Музей на невинността отваря врати в Истанбул на 28 април. Той е дело на турския писател Орхан Памук и е вдъхновен от едноименния му роман, публикуван през 2008 г, съобщи vesti.bg. Всички предмети, описани в „Музей на невинността”, ще са достъппни. Експонатите представят голямата любов и копнеж на героя в романа Кемал към любимата му Фюсун.

Музеят се помещава в триетажна сграда строена през 1897 г. в истанбулския квартал „Чукурджума”. Подобно на 83-те глави в романа, експозицията има 83 части, в които има хиляди предмети, като се започне от билети за кино, кибритени кутии, ликьорени чашки, статуетки, фотографии. Всички те представят живота в Истанбул в периода 1950-2000 г.

Още с влизането посетителят се натъква на едно особено въздействащо пано с 4213 цигари, които е изпушила героинята Фюсун.
На таванския етаж пък се намира стая, в която са изложени черновата на романа, написана на ръка от Орхан Памук, и скиците на музея, направени лично от автора.
Преди официалното откриване на музея Памук първи запозна журналистите със своята идея. Той споделя, че започнал да събира вещите преди да напише романа, а после пишел, като ги гледал.

Сега хилядите предмети, които изпълвали къщата и кабинета на Памук, са пренесени в музея. Изложени са всички предмети, които са описани в романа.

„Целта ми беше да напиша един роман, подобен на музеен указател. „Музей на невинността“ има и смисъла на един градски музей на Истанбул през годините, когато съм живял в него. За съжаление досега няма такъв, посветен на този град, който заслужава това.Моят е само един скромен градски музей, една песъчинка в огромното море“, споделя писателят.

Памук е вложил над 1 млн. долара в проекта или това са парите получени от Нобеловата награда.

Входът е 15 турски лири, за ученици – 10 турски лири. Във всеки екземпляр в турското издание на романа между страниците се намира по един билет за музея.

Книгите на Орхан Памук тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

R

Иво Сиромахов: Копнежът по робството е плашещ

Блестящ политически театър, в който още живеем Това е „Бай „Тошо“ – новата книга на …