Начало / Свят / Читатели завели дело срещу Грег Мортенсън за измама

Читатели завели дело срещу Грег Мортенсън за измама

Поредно дело беше заведено срещу Грег Мортенсън. Читатели искат да осъдят автора на „Три чаши чай” за измама, мошеничество и конспирация, пише huffingtonpost.com. Двама жители на Калифорния – един от Монтана и жена от Илинойс, са повдигнали обвинението след епизода на предаването „60” по американския канал „CBS”, в което писателят Джак Кракауер извади доклад, който показва, че мемоарите на Мортенсън са измислени.

Според обвинението, книгите „Три чаши чай” и „Училища от камък” са лъжливи и силно преувеличени. Мортенсън се е представил за герой, с цел да продаде много копия и да забогатее. „Мортенсън, очевидно, е главният лъжец. Той си е нарисувал и мрежа от лъжи, която използвал, за да спечели милиони”, казва юристът Зандър Блюит. Желанието на обвинението е да се съберат всички пари, платени за книгите и да се върнат на клиентите. Отделно да има наказание и за нанесени щети, средствата от което да отидат за благотворителност.

Все пак делото едва ли ще има успех. Експерти по Първа поправка към Конституцията на САЩ смятат, че делото е абсурдно, независимо дали книгите са измислени или не. Мортенсън не е навредил на никого с творбите си, не е изнесъл държавни тайни и може да пише каквото си иска. „Това е просто книга. Ако искаш да я купиш – купуваш я, ако не искаш – не го правиш”, твърди чикагският адвокат Уейн Джанпиетро.

Свързани заглавия
Втора книга на скандалния Грег Мортенсън излезе на книжния пазар

„Пенгуин” спира отпечатването на 2 книги от Грег Мортенсън
Тръгва делото срещу Грег Мортенсън за измама
Прокурор разследва приходите на Мортенсън
Племе съди Грег Мортенсън
Три чаши чай” е лъжа? Обвиниха автора в скалъпване на фактите

Книгите на Грег Мортенсън тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 април – 2 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Хора от Катерина Хапсали 3. Дамски гамбит …