Начало / Любопитно / Премълчаните исторически факти вече в книга

Премълчаните исторически факти вече в книга

Акад. Велев вади цялата истина, известна само на историците

 

Най-сетне в българската ни книжнина се появи съвременна историческа енциклопедия, която да отвори очите на новите българи, за приликите и разликите между комунизма на Сталин и фашизма на Мусолини, между руския комунизъм и германския националсоциализъм , за – внимание! – премълчаваните разлики между фашизма и националсоциализма.

Повече от половин век, под влияние на Москва родните историци криеха тези разлики под общото понятие фашизъм, при това съвсем съзнателно, тъй като партията на Хитлер е работническа, социалистическа по дух, но с акцент върху националното, а комунистическата партия на Сталин е работническа, пролетарска, братска, социална, социалистическа, но ударението й пада върху интернационалното, защото пролетариите нямали своя родина.

Акад.проф.д-р Григор Велев , за разлика от марксическия анализ на д-р Желю Желев в книгата му „Фашизмът” , ни предлага за първи път възможността да се запознаем докрай с всички неудобни, премълчавани или нарочно скривани факти . Авторът е не само пределно обективен анализатор, но и достатъчно смел и освободен от всякакви предразсъдъци трибун, който дръзва да извади цялата истина, известна единствено на историците.
Акад. Велев много сбито, но убедително ни запознава със същностните характеристики на трите политически доктрини, които създават жестоки тоталитарни и авторитарни режими, управляващи чрез масови репресии, но сравнителния анализ от днешна гледна точка сочи, че водещо място по жестокост заема комунистическата практика, унищожила най-много „врагове”сред чуждите и своите , следва хитлеризмът като световен палач, което не е историческо откритие. Докато социалната биография, възход и падение на фашистката партия на Дучето е най-непозната за масовата аудитория.

Важни части от тази енциклопедия са посветени на България – от първите марксически кръжоци на Благоев, преди имало ли фашизъм у нас, до психологическите портрети на Г.Димитров и Т.Живков.

Приносното значение на тази книга са и ясните и много точни обяснения на автора за доктрината на градивния, конструктивен национализъм, когото мнозина непросветени българи бъркат с уродливата му форма, проповядваща агресия, расизъм, ксенофобия, шовинизъм към съседните държави. Модерният национализъм на акд.Велев не е срещу единството на нацията , а за нейното запазване и преуспяване в условията на националната държава и ЕС. Но това е друга тема за друг разговор.
––––––-
Акад.проф. д-р Григор Велев „Диктатура. Терор. Геноцид. Шовинизъм” – фундаментите на комунизма, фашизма, националсоциализма” изд. Абагар, твърди корици, стр.278, цена 15 лв.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

AAAABQU8LfvflLbWoWwznrf2GXx6lAdu0AcKYU49aiTtcoQnQZMCsLhqaDiWF2ttWYqDhtScSso3QEnm9sAaw-KomUcwVbHy

„Нетфликс” превърна в мания исторически романс

„Херцогът и аз” стана най-продавана за броени дни Книгата излиза още през 2000-а и е …