Начало / Свят / Ръкописи на произведения на Омир и Платон ще се появят безплатно в интернет

Ръкописи на произведения на Омир и Платон ще се появят безплатно в интернет

Шест века след нейното откриване,ценни архивни единици от библиотеката на Ватикана ще станат достъпни за учените и обществеността онлайн, пише „Гардиън”. Антични ръкописи на произведенията на Омир и Платон, първата форма на иврит и някои от първите италиански издания, ключови за историята на страната, ще могат да се видят безплатно в мрежата.

През следващите 4 години библиотеката на Ватикана и тази на авторитетния университет „Оксфорд” – „Bodleian”, възнамеряват да дигитализират много страници и взаимно да попълнят колекциите си. Проектът е финансиран с 2 милиона паунда от благотворителната организация „Полонски”, която желае да направи така, че хората да имат достъп до важни исторически материали, докато си седят удобно на дивана.

2/3 от материалите ще бъдат от библиотеката на Ватикана, която отваря врати от 1451 г. Тя притежава повече от 1,6 милиона печатни книги и около 180 000 ръкописа. „Bodleian” отваря 151 години по-късно, но има умопомрачителните 11 милиона документа.

Дигитализираните документи ще бъдат в няколко категории – гръцки ръкописи, книги от ХV век, ръкописи на иврит и други ранни печатни книги. Онлайн ще бъдат трудове на Софокъл и Хипократ, цялата библия, писана на италиански около 1100 г., Кабала и Талмуда.

Свързани заглавия
Ватикана и Оксфорд качват безплатно древни текстове в интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Дейвид Балдачи: „Ако не искаш да рискуваш, тогава най-вероятно не си избрал вярната професия.“

Докато Дейвид Балдачи обикаля Америка, за да представя последната си книга, има нощи, в които …