Начало / Свят / Гюнтер Грас сравни Израел с ЩАЗИ

Гюнтер Грас сравни Израел с ЩАЗИ

Германският писател и носител на Нобелова премия Гюнтер Грас сравни действията на правителството на Израел, забранило му да влиза в страната, с работата на източногерманските спецслужби ЩАЗИ, съобщи „Дер щандарт“.

Писателят отбелязва в своя статия за „Зюддойче Цайтунг,“ че за трети път в живота му забраняват да влиза в някоя държава. Първите два пъти това са били ГДР и Мианма. Тази практика е „обичайна за диктаторските режими,“ отбелязва Грас.

„Сега това го прави министър на демократична държава,“ заявява Грас, добавяйки, че мотивите за забраната и действията приличат на поведението на Ерих Милке, който 42 години ръководи спецслужбите ЩАЗИ.

Еврейската държава обяви Грас за „персона нон грата“ след като той публикува стихотворението „Това, което трябва да се каже.“ В него той негативно описва антииранската политика на Йерусалим.

Освен това правителството на Израел предложи Грас да бъде лишен от Нобеловата награда за литература, която му е връчена през 1999 г. Представители на Шведската академия, която връчва премията, подчертаха, че не виждат основания за това, защото наградата е била присъдена само заради заслугите му в литературата.

Прочетете още

freestocks-OfaDD5o8hpk-unsplash

Хубави книги на лятна цена

Чудесни попадения за ваканцията Лятото е в разгара си и предлага пъстра палитра от емоции …