Начало / Свят / Гюнтер Грас сравни Израел с ЩАЗИ

Гюнтер Грас сравни Израел с ЩАЗИ

Германският писател и носител на Нобелова премия Гюнтер Грас сравни действията на правителството на Израел, забранило му да влиза в страната, с работата на източногерманските спецслужби ЩАЗИ, съобщи „Дер щандарт“.

Писателят отбелязва в своя статия за „Зюддойче Цайтунг,“ че за трети път в живота му забраняват да влиза в някоя държава. Първите два пъти това са били ГДР и Мианма. Тази практика е „обичайна за диктаторските режими,“ отбелязва Грас.

„Сега това го прави министър на демократична държава,“ заявява Грас, добавяйки, че мотивите за забраната и действията приличат на поведението на Ерих Милке, който 42 години ръководи спецслужбите ЩАЗИ.

Еврейската държава обяви Грас за „персона нон грата“ след като той публикува стихотворението „Това, което трябва да се каже.“ В него той негативно описва антииранската политика на Йерусалим.

Освен това правителството на Израел предложи Грас да бъде лишен от Нобеловата награда за литература, която му е връчена през 1999 г. Представители на Шведската академия, която връчва премията, подчертаха, че не виждат основания за това, защото наградата е била присъдена само заради заслугите му в литературата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

254434676_1606343329705090_2546669015916012619_n

Германците имат все по-големи проблеми с четенето

Функционалната неграмотност води до непълноценен живот Германия може да се похвали с нулева неграмотност – …