Начало / България / Две книги, посветени на известни творци, ще бъдат представени в „Хеликон-България“

Две книги, посветени на известни творци, ще бъдат представени в „Хеликон-България“

На 27 април, петък, от 18 ч в столичната книжарница „Хеликон-България” ще бъдат представени две книги на Георги Гроздев – илюстрованият  документален роман  “Изчезващ вид. Срещи с майстори” и  сборникът с портрети “Жълт кълвач. Още срещи с майстори”. И двете издания са от поредицата “20 г. Балкани” на издателство “Балкани”.

Премиерата ще бъде водена от доц.д-р Пламен Дойнов и Яница Радева. Книгите на Георги Гроздев са  посветени на едни от най-големите български романисти и творци: Генчо Стоев, Ивайло Петров, Вера Мутафчиева, Йордан Радичков, Георги Мишев, поета Иван Теофилов, драматурга Христо Бойчев, философа Исак Паси,  скулптура и художник Георги Чапкънов,  режисьорката Юлия Огнянова, художника Стоян Цанев.

Документалният роман “Изчезващ вид. Срещи с майстори” е илюстриран с уникални снимки на Георги Панамски, Георги Цветков, Иван Григоров, както и от личния архив на авторите и архив “Балкани”. В обемистия том Георги Гроздев  разказва за последните години от живота на големите творци, когато илюзиите на младостта им намират своята сурова равносметка.

В сборника “Жълт кълвач” темата за трудната съдба на твореца в България намира нови координати и различни нюанси.
Двете книги не обговарят познатите клишета, а търсят отговор на въпроса доколко българският културен елит от ново време, не само преди, но след промените, е носител на националната ни идентичност и какъв е всъщност днешният ни образ.

Това са книги за самопознаването ни като българи в сравнение с балканските ни и европейски  конкуренти  и партньори , писани в хаоса на несвършващия български преход,  съдържащи ценни документални свидетелства.

Още за “Изчезващ вид. Срещи с майстори” тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

126625-hp-hero1-wk25-en__d-obama

Барак Обама събра президентските си спомени в книга

700-те страници отговарят на много интригуващи въпроси Президентът издава книгата си две седмици след поредните …