Начало / Свят / Ватикана и Оксфорд качват безплатно древни текстове в интернет

Ватикана и Оксфорд качват безплатно древни текстове в интернет

Почти 1.5 милиона страници древни текстове от „Bodleian Libraries” на Оксфордския университет и „Biblioteca Apostolica Vaticana” (BAV) ще бъдат сканирани и качени в интернет за безплатно ползване.В съобщението на двете световно известни институции се казва, че дигитализирането ще се отнася за няколко групи: гръцки ръкописи, печатни книги от ХV век, ръкописи на иврит и някои от най-ранните печатни книги.

Обяснението е, че в двете библиотеки има много добри колекции в тези сфери, които са много важни на учените, отбелязва dnevnik.bgБлизо две трети от сканираните материали ще дойдат от BAV, а останалите – от 40-те библиотеки, обединени под името Bodleian.

Начинанието е ценно и с това, че учените ще могат по този начин да обединят виртуално текстове, които са били разпръснати по библиотеките през вековете.
„Трансформирането на тези древни текстове и изображения в цифров формат помага да се преодолеят ограниченията на времето и пространството, които досега са пречели на достъпа до това познание. Учените ще могат да ги проучват по нов начин в резултат на онлайн достъпа до тях“, се казва в съобщението на Сара Томас от оксфордските библиотеки.
Проектът се финансира с 2 милиона паунда (3.17 млн. долара) от Фондация „Полонски“.

„Службата на човечеството, която Ватиканската библиотека върши вече над шест века като съхранява културното богатство и го прави достъпно за читателите, поема по нов път, утвърждаващ и увеличаващ универсалното й значение чрез нови средства, благодарение на щедростта на Фондация „Полонски“ и споделянето на опит с Bodleian Libraries“, се казва в официалното съобщение на библиотекаря на Светия престол кардинал Рафаеле Фарина.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …