Начало / Любопитно / “Човек на тъмно”- произведено в Америка !

“Човек на тъмно”- произведено в Америка !

Излезе поредното “нощно” заглавие на модерния напоследък американски писател Пол Остър. В същата неонова гама като повечето от предишните му, ще спомена само –“Нощта на оракула”, и “Лунен дворец”. И този текст ту припламва, ту угасва и пак светва. Книга от кадри, киносалон в който седиш нащрек ,очаквайки пауза или поне логичен финал.

“Човек на тъмно” разглежда любимата на автора тема за самоунищожението. В първата част на романа един нов Франкенщайн се опитва да убие създателя си за да спаси Америка. В сюрреалистично време без памет за 11-ти септември и Ирак, Щатите се разпадат , откъсват се от своето настояще, избухва гражданска война, а съдбата им принадлежи единствено на Твореца-писател. Само той би се осмелил в мрачните подстъпи на въображението си ,“на тъмно” да допусне подобна реалност. За него е Апокалипсиса.

Рязка смяна на лентата и …героят не умира. Под формата на сантиментален разказ към своята внучка, зарежда дълга кинопанорама от лични истории, психологически драми, фатални женски образи – цяла ретроспекция на американския бит от 50-те години на миналия век до наши дни.

“Човек на тъмно” е откровен идеологизиран образ на една войнстваща в безсилието си култура. Обвит в словесните ефекти на сценарния жанр, за чието въздействие можем истински да благодарим на преводача Иглика Василева. За това ,че направи “Човек на тъмно” проницаем за българския читателски поглед.

Прочетете още

215939_b

Сборник със знакови текстове на Ориана Фалачи

Ключовите събития от повратната в съвременната световна история 1968 година, видяни през погледа на известната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *