Начало / Автори / 75 години от рождението на Бела Ахмадулина

75 години от рождението на Бела Ахмадулина

Днес, 10 април, голямата съветска и руска поетеса Бела Ахмадулина трябваше да навърши 75 години. Родена е в Москва през 1937 г. Баща и е татарин – заместник министър, а майка и е от руско- италиански произход – работила е като преводач в КГБ. Бела (Изабела) Ахмадулина започва да пише в ученическите си години. Изключвана е от литературния институт защото отказва да се включи в кампанията срещу Борис Пастернак, но след това е възстановена.

 

 

Първият й поетичен сборник излиза през 1962 г. Автор е на 28 книги – поезия и проза. Снима се в киното, има и два сценария.
През 1979 г. участва в създаването на нецензурирания алманах „Метрополь”, в който тя се изказва срещу преследването на съветските дисиденти Андрей Сахаров, Лев Копелев, Георгий Владимов и Владимир Войнович. Нейни статии са публикувани в „Ню Йорк таймс”, а „Радио Свобода” и „Гласът на Америка” нееднократно излъчват критичните й текстове.

Ахмадулина е първата съпруга на поета Евгений Евтушенко. Има още три брака – с белетриста Юрий Нагибин, поета Кайсън Кулиев и художника Борис Месерер.

През 1993 г., след трагичните събития в Москва между 21 септември и 4 октомври, когато президентът Борис Елцин разгромява Върховния съвет на Русия и по официални данни загиват 148 души, Ахмадулина подписва „Писмото на 42-мата“. В това обръщение литератори настояват да бъдат незабавно забранени „всички видове комунистически и националистически партии, фронтове и обединения“. Събитията и писмото доведоха до дълбоко разцепление в средите на руската интелигенция.

Ахмадулина е наричана в Русия „глас на епохата“. Призната е за продължител на лирическата традиция на Марина Цветаева и Анна Ахматова. Йосиф Бродски я нарича „несъмнената наследница на линията на Лермонтов и Пастернак в руската литература”.
Умира на 29 ноември 2010 г.

Фото: moscowbooks.ru

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …