Начало / България / Философ изследва личното безсмъртие

Философ изследва личното безсмъртие

Възможно ли е безсмъртието? Как ще изглежда конкретно сценарият на този процес в неговия кибернетичен вариант?
„Това е една от скритите страници в историята и в науката. Не се говори много за лично безсмъртие. Обикновено това е тема на религията. От съвсем скоро се заговори в науката за лично безсмъртие. Това е неограничено съществуване на личността на човека, като запазва автентичността на личността неограничено във времето. Кибернетичният вариант на лично безсмъртие е напълно материалистичен. Личността би могла да бъде прехвърлена от един биологичен организъм в друг – примерно клониране. Или в изкуствен организъм, създаден чисто технологично. Просто аз да се прехвърля в ново тяло – усвоявам ново тяло, развивам се, в един момент се прехвърлям в следващ, развивам се и т.н. Единственото нещо, което трябва да се съблюдава, е да има известна приемственост между телата носители. Не може да става с рязък скок. И всеки следващ носител да бъде по-съвършен от предходния, защото иначе има регрес. Артър Кларк счита, че това е магистралният път на развитие на човечеството и на науката въобще. Аз мисля, че никой не желае смърт, няма човек, който да се откаже от подобно нещо”, заявява авторът на  „Лично безсмъртие без мистика и религия” д-р Таньо Колев.

Книгата ще бъде представена на 12 април, четвъртък, от 18 ч в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”.

Д-р Таню Колев изследва проблема за реализиране на идеята за рационално лично безсмъртие от няколко десетилетия като физик и доктор по философия към СУ „Св. Климент Охридски” и като ръководител на проекта „Системно-информационен модел на психичното и непосредствено носещите го невродинамични процеси“ в Националната програма за изследване на човека и неговия мозък.

Първи публикации по темата за личното безсмъртие той прави през 1978 г. с ръкописа „Хомо етернитатис”, внесен във фонда на БАН. През последните десетилетия д-р Колев формира научна група от специалисти, които работят върху основните аспекти на идеята за лично безсмъртие и възможностите за прехвърляне на психика от един носител в друг на основата на информационния подход и Обща теория на системите.

„Лично безсмъртие без мистика и религия“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …