Начало / Любопитно / “Буик Ривера”-дългият път на етническия модел

“Буик Ривера”-дългият път на етническия модел

Важно е тази история да продължи да бъде дълго и подробно разказвана

 

Те идват от Босна –и авторът и героите му. Сюжетът е прелюбопитен и звучи като безкраен балкански виц.

Един хърватин, в ролята на вездесъщ разказвач, сблъсква съдбите на сърбин и мюсюлманин в локалното платно на заледена американска магистрала. Всеки от тях се държи на пътя както в историята-сърбина кара нов мерцедес напосоки,със скорост извън допустимата. Мюсюлманинът дреме блокиран в снежна пряспа, отдаден на нещастието и на любимия си стар буик. В колата на първия има петнайсет хиляди долара в брой ,на втория-молитвено килимче. Сърбинът бяга от американската си съпруга в търсене на свобода,но с нейните пари.Мюсюлманинът пътува бавно към своята-германска актриса, която предано ще вземе от театъра и в най-лютата зима. Действието се развива в наши дни,войната отдавна е зад гърба им,но за тях всеки кръстопът е сякаш исторически предопределен за конфликт.

Дали от чувство за дълг и войнишки рефлекс за произшествие, или от самота и стръв за приключения, широката славянска душа ,тук наречена Вуко(вълк) ,спира на пътя и както нейните предци векове по-рано,отклонява равитието си за да осъществи мисия.Да се изживее като спасител.На един от безчислените мюсюлмани ,който може да остане анонимен ,или за удобство на историята просто да се назове Хасан.

Срещата им продължава като Дейтънското споразумение,запратило ги да се интегрират в чужда култура, на неутрална територия, с временен уют и безсмислено съществуване.

Но когато на една маса седнат неудовлетворената имперска гордост и сръбска чест срещу непроницаемия мюсюлмански ред и ценностна йерархия, сблъсъкът е неизбежен. В жертва е принесен грохналия Буик Ривера-срещу абсурдните петнайсет хиляди долара! И парите и колата имат стойността на два човешки живота,които не подлежат на размяна-за мюсюлманина това е лична територия,малкия му храм на колела,неговия интеграционен модел-автомобил с европейски дизайн,символ на стария свят.

За сърбина прогреса струва скъпо,всяка руина трябва да бъде откупена,превзета или унищожена в името на един мащабен проект с неясно бъдеще и без граници.

Накрая сделката приключва германската съпруга на Хасан- все пак Европа е жена склонна към драматизъм ,но и към американските долари.Тогава всеки проумява акта на обезценения си за един миг живот и тръгва по пътя на своята загуба-мюсюлманинът в търсене на нещо по-свято от Буик Ривера поема към Афганистан ,а сърбинът прави политическа кариера чрез мощна пропаганда за издирване на опасен ислямски терорист.

Важно е тази история да продължи да бъде дълго и подробно разказвана на останалото човечество. Да стане част от колективната му памет. Защото то отдавна я знае… по друг начин.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …