Начало / България / Просветният министър иска да се четат и съвременни български автори

Просветният министър иска да се четат и съвременни български автори

Просветният министър Сергей Игнатов е на мнение, че към задължителната литература, която се дават на ученици за четене през ваканциите, трябва да бъдат добавени и книги на съвременни автори. „Самият аз говоря от три години, че новата българска литература трябва да присъства, защото децата иначе живеят в една историческа среда, а те има с какво да се гордеят – имаме прекрасни съвременни, млади автори“, заявява Игнатов.

Той е на мнение, че учителите трябва да препоръчват и други интригуващи, модерни заглавия.

На състоялата се в София „Национална кръгла маса за детското четене” в края на март основният извод, е че учители, родители и библиотеки трябва да обединят усилията си за да има повече четящи деца.

Според изнесените данни с най-голям интерес към четенето са децата в средната образователна степен V – VІІ клас /11 -14 г./ – 41,5%. Значително по-малко са читателите деца от І – ІV клас /7 – 10 г./ – 32,1%, и от VІІІ – ХІІ клас – 17%.
През свободното си време децата и юношите предпочитат най-вече да четат книги (енциклопедии, приключенска литература, книги за магии) – 31,2%, следват заниманията с компютри и Интернет – 12,5 %, и медии – 10,7 %.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …