Начало / Автори / Голямата грешка на Джон Гришам

Голямата грешка на Джон Гришам

Джон Гришам вече е известен в цял свят и е един от най-печелившите писатели. В началото на кариерата си на автор обаче, той допуснал грешка, която му струвала 6 милиона долара. Той разказва за този случай за сайта thedailybeast.com.

„Става въпрос за първия ми роман – „Време за убиване”. Той излезе през 1989 г. Аз бях неизвестен тогава, както и издателя ми. Първоначалният тираж беше 5 000 бройки, от които купих 1 000. Идеята ми беше да организирам празненство в местна книжарница, всички мои познати да дойдат, да доведат техни познати и така книгите да бъдат изкупени.
Издателят обаче ми изпрати 1 500, вместо 1 000 бройки. Нямах къде да ги сложа и ги складирах в адвокатския си офис, на стълбите, до бюрото на секретарката и т.н. Обадих се на издателя и казах, че ще си платя само за 1 000, защото толкова съм поискал. След известни спорове му върнах 500 бройки. Организирах споменатото парти, получи се добре, с изключение на факта, че останах притежател на 882 копия. Книгата, очевидно, не вървеше добре и аз започнах да раздавам копията на клиенти. Трябваше да се отърва от тях, нямах къде да ги държа.
Отидох в няколко библиотеки, подписвах копия в книжарници и постепенно се отървах от нулевата серия – 5 000 бройки. Тогава книгата не стана популярна и повече не беше отпечатвана. В момента едно от тези копия струва 4 000 долара. В един момент имах 1 500 бройки, което прави, ако не се бъркам в математиката, 6 милиона долара.
„Дабълдей”, които ме издават от много години, купиха правата за „Време за убиване” и я преиздадоха през 1991 г. От тогава са продадени 20 милиона копия от тази книга. Не беше такъв случая обаче през лятото на 1989 г.”

Свързани заглавия
Джон Гришам: Вярвам, че винаги ще има печатани книги
Нов роман на Гришам излиза през април
Трета книга за Теодор Буун излиза през май
Ново издание на „Фирмата” от днес на книжния пазар

Книгите на Джон Гришам тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …