Начало / България / Писатели, издателства, правителство и читалища ще възраждат българската книга

Писатели, издателства, правителство и читалища ще възраждат българската книга

Децата трябва да се научат да „пипат книгата, а не само компютъра“. Това каза в Русе председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, цитиран от Българската телеграфна агенция. По този повод около 24 май тази година има вероятност да се състои инициатива, която ще обедини български писатели, издателства, правителство и читалища за възраждане на българската книга, допълни Дойнов.

По думите му основните проблеми на читалищата са свързани с безпаричието, но „интересното е, че се събуди едно гражданско общество около тези културни институции, което не позволява те да загинат“.

В регистъра на Министерството на културата читалищата са 3500. От 1996 година, когато се прие законът за народните читалища, до този момент имаме около 400 новорегистрирани читалища, заяви в отговор на журналистически въпрос Дойнов. Според него не може да се говори за затворени читалища, но „трябва да се пипне много внимателно в закона за народните читалища, който да бъде настроен спрямо новото време“.

„Много комерсиални интереси започват да се въртят около читалищата – да ги превръщат в барове и други неща, които не са свойствени за тях. Някой се опитва да подменя читалищната дейност с друга, но това категорично няма да се случи, колкото и да се опитват и да намират финансиране по разни пътеки, които не са много ясни“, заяви Дойнов.
В крайдунавския град председателят на Съюза на народните читалища връчи дарение от 4 000 тома книги на областния управител Стефко Бурджиев, което е част от направеното дарение за всички читалища в страната от медийна група „България Холдинг“ в навечерието на 1 ноември миналата година. Книгите ще бъдат разпределени за 90 читалища в 83 населени места в Русенско.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …