Начало / България / С „литературно пътешествие“ отбелязат 2 април в Силистра

С „литературно пътешествие“ отбелязат 2 април в Силистра

С „литературно пътешествие“ с участието на живеещата в Тутракан писателка Румяна Капинчева в Силистренската библиотека „Партений Павлович“ днес ще бъде отбелязан Международният ден на детската книга, съобщиха оттам.

В „пътешествието“ ще се включат ученици от Центъра за работа с деца, ОУ „Отец Паисий“ , ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Силистра.
Преди няколко дни Капинчева направи дарение от свои книги за Детския отдел на библиотеката. Читателите ще могат да се запознаят и с най-новите издания за деца в отдела.

Ще бъде прочетено посланието на мексиканския писател Франсиско Инохоса до децата от целия свят.

По традиция от 1967 г насам всяка година различна страна е символичен домакин на Международния ден на детската книга. През тази година домакин на проявата е Мексико. „Някога, много отдавна, имало една приказка, която разказвал целият свят. Но всъщност това не била една приказка, а много … Така изпълнили света със смисъл. И оттогава тези приказки продължават да се множат, казвайки ни за сто и първи път: „Някога много отдавна имало една приказка, която разказва целият свят. . .“, се казва в посланието.

Библиотечното дело в Силистра има сто и четирийсет годишна история. Регионалната библиотека „Партений Павлович“ е с фонд над 300 000 единици и годишно я посещават около 10 000 читатели. Според библиотекарите вече има тенденция за възстановяване на закритите през последните двайсет години училищни библиотеки.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …