Начало / Любопитно / „Може да ме наричате Стан” от Стилиян Петров

„Може да ме наричате Стан” от Стилиян Петров

В дните, в които българският футболист Стилиян Петров трябва да изиграе най-трудния си мач, най-тежката битка – тази с левкимията,  е хубаво да си припомним неговата автобиографична книга. „Може да ме наричате Стан. Историята на Стилиян Петров” излезе на книжния пазар през 2005 г., за съжаление само на английски език, когато Петров все още защитаваше цветовете на шотландския гранд „Селтик”. Творбата е писана заедно с уважавания спортен журналист Марк Гауди. „Може да ме наричате Стан” има две издания.

В книгата полузащитникът разкрива първите си стъпки във футбола, както драматичните събития, довели до неговия трансфер от ЦСКА (София) в „Селтик” от Глазгоу в началото на сезон 1999/2000. Сумата е 2 милиона паунда. Той разказва подробности около работата си с известните британски мениджъри Джон Барнс, Гордън Страхан и Мартин O’Нийл. Описан е и един от най-тежките моменти в неговата кариера – счупването на крак през 2001 г. Тогава той едва не си тръгва от „Селтик”, но е вдъхновен да продължи от местната легенда Хенрик Ларсон.

Стилиян Петров е роден в Монтана през 1979 г. Като юноша защитава цветовете на местния тим и „Ботев” (Враца). Купен е от ЦСКА в началото на сезон 1998/1999 г. След само един сезон професионален футбол, Петров е забелязан и привлечен в един от двата най-силни шотландски отбори – „ Селтик”.
Там играе от 1999 до 2006 г., като се превръща в един от най-добрите и ключови играчи на клуба, става и капитан. От 2006 г. е в английския тим” Астън Вила”. Там отново се превърна в основна фигура и носител на капитанската лента. За националния отбор Стилиян Петров има 105 мача и 8 гола. Той е рекордьор по срещи с националната фланелка на България. В представителния ни отбор също е капитан.

Редакцията на lira.bg е уверена, че Петров ще използва силата и опита, придобити през годините, за да се пребори с тежката болест.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …