Начало / България / Програмата „Осинови книга“ набира скорост

Програмата „Осинови книга“ набира скорост

„Осинови книга“ – дарителската програма на  Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий, набира скорост. Чрез нея благодетелите избират да осиновят книга по списък, изготвен от библиотеката. Става въпрос за ценни експонати, които се нуждаят от съществено финансиране, за да бъдат реставрирани и запазени за поколенията, припомня news.ibox.bg.

Сумата за реставрацията на една от най-ценните книги от списъка за осиновяване вече е набрана. Това е старият ръкопис „Псалтир с последования“, датиран от края на ХVІ и началото на ХVІІ в. Той е първи в списъка на инициативата, но едва две години след старта й реставрацията му може да започне.
Първоначално е дарена сума от Емилия Георгиева от Лайпциг, а съществената част от финансирането за реставрацията на ценния ръкопис е предоставена чрез дарението на бизнесмена Георги Крумов.

„Книгите са децата на българския дух и те не бива да боледуват и осиротяват“, изтъкна той и апелира всеки, който има възможност да се включи в програмата.
Необходимите процедури за реставрацията на „Псалтира“ обхващат предварителен физико-химичен анализ на хартията, мастилата и оценка на състоянието; разподвързване на книжното тяло; механично почистване; химично почистване; деацидификация (неутрализация) на хартията.

Следва укрепване на хартията и текста; реставрация; пресоване и формиране на книжното тяло; подвързия (почистване; омекотяване; реставрация на кожата; връщане на книжното тяло в реставрираната подвързия; изработване на предпазна кутия за съхранение на ръкописа, с вложен етикет за осиновителите.

Макар и първи в списъка на инициативата „Псалтира’ не е първата „спасена“ книга. До момента са осиновени три ценни издания: Учебен сборник („Ламент“), НБКМ Rц 609.1 Четириевангелие (Етрополско, Евангелие на йерей Йоан), НБКМ 76; Служба и Житие на св. Йоан Рилски („Преподобного отца нашего Iоанна Рыльскаго. Житие и вся служба“).Киевопечорска лавра, 1671, НБКМ Rц 671.1 и Борилов синодик’, НБКМ 289.

Още за програмата тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …