Начало / Свят / Патрик Модиано взе наградата на Австрия за литература

Патрик Модиано взе наградата на Австрия за литература

Френският писател Патрик Модиано (67) получи държавната награда на Австрия за европейска литература, съобщи „Ди пресе”. Церемонията по връчването й ще се състои на 28 юли в рамките на Фестивала в Залцбург. Модиано ще получи 25 000 евро. Авторът е познат в България с книгата си от 1978 г. „Улица „Тъмните магазинчета”, с която спечели „Гонкур”, и с още десетина романа и биография.

Модиано е роден през 1945 г. в Париж. Смятан е за един от най-добрите френски писатели. Наричат го съвременен класик заради лаконичната му и дълбоко философска проза. Получавал е всички престижни литературни награди в родината си.

Австрийската държавна награда се дава всяка година от 1965 г. насам на автор от Европа за цялостно творчество по критериите международна значимост и успешни преводи на немски език. Миналата година беше отличен испанецът Хавиер Мариас. През годините са били награждавани Итало Калвино, Вацлав Хавел, Йожен Йонекско, Фридрих Дюренмат, Симон дьо Бовоар, Станислав Лем, Милан Кундера, Умберто Еко, Джулиан Барнс.

Фото:actualitte.com

Книги от Патрик Модиано тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …