Начало / Свят / Ясни са номинираните за медал „Карнеги”

Ясни са номинираните за медал „Карнеги”

Номинираните за най-престижната литературна награда за детска литература –  медал „Карнеги”, бяха обявени, пише „Гардиън”. Това са: „Моето име е Мина” от Дейвид Алмънд, „Малка промяна за Стюарт” от Лиса Еванс, „Среднощен зоопарк” от Соня Хартнет, „Everybody Jam” от Али Луис, „Trash” от Анди Мълиган, „Чудовище призовава” от Патрик Нес, „Сестра ми живее в камината” от Анабел Питчър, „Между сенките на Грей” от Рута Сепетис.

Интересен факт е, че произведението на Мълиган беше номинирано и през 2010 г., но в последствие извадено от листа заради „сцени на насилие и псувни”, неподходящи за малките читатели. Сега обаче журито все пак е позволило на творбата да се състезава за приза.

Медалът „Карнеги”  е литературна награда, основана през 1936 г., в чест на шотландския филантроп Андрю Карнеги. Победителят получава златен медал и книги на стойност 500 паунда, които да дари на обществена или училищна библиотека.

Условието за участие е книгата да бъде публикувана във Великобритания през миналата година. Това прави обстоятелствата, за участието на творбата на Мълиган още по-интересни.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227844_b

Шпионинът, който се превърна в майстор на шпионския роман

Юлия ПЕТКОВА Добрият писател не разбира от нищо друго освен от себе си. И по …