Начало / България / 30 издателства на празника на детската книга

30 издателства на празника на детската книга

2 април  – Международният ден на детската книга, ще бъде отбелязан за трети път в България.

Повече от 50 години този празник вдъхва у децата любов към четенето и обръща вниманието на обществеността върху важността на детската книга и литературата за деца, отбелязва dnes.bg.

Тази година празникът ще се проведе на 31 март и 1 април около езерото Ариана (София), където известни личности и родители ще споделят любимо си четиво. И в двата дни празненствата ще започнат в 10 ч, а финалната страница ще се затвори в 18.00 часа.

Тридесет български издателства са подготвили срещи с автори, художници, представяния на книги, игри, състезания и други изненади за децата. В дните на празника ще гостуват известни български автори за деца. На сцената ще се представят детски вокални и танцови групи. За доброто настроение ще се погрижи театър „Ариел”, телевизия „Да Винчи лърнинг” – образователен канал за цялото семейство, ще бъдат раздадени много подаръци и награди.

Заедно с това присъстващите ще имат възможност да разгледат най-новите издания за деца и да си купят книга с автограф на специализирания базар, на който издателите участници ще представят своите книги.

Празникът ще бъде почетен на 2 април в училища в цялата страна. Препоръката на Министерството на образованието е този ден да започне с четене на приказка, с гостуване на писател или изчитане на тазгодишнто послание на мексиканския писател Франсиско Инохоса до децата от целия свят.

Причината е, че по традиция от 1967 г насам всяка година различна страна е домакин на отбелязването на Международния ден на детската книга. Тази година страна домакин на празника е Мексико, а посланието е „Имало едно време..“

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …