Начало / България / „Не изпускай деня“ – романът на ХХ в., е вече в книжарниците

„Не изпускай деня“ – романът на ХХ в., е вече в книжарниците

„Не изпускай деня” – емблематичният роман на ХХ в., е вече в книжарниците.  Книгата на Сол Белоу е публикувана за първи път през далечната 1956 г. Това е четвъртата творба на Белоу и, макар да е само 168 страници, е смятана за една от най-значимите на миналото столетие. Писана е в началото на 50-те – ключов период за формиране на средната класа в САЩ.

Историята се върти около живота на Вилхелм Адлер (известен още като Томи Уилхелм) – нереализиран актьор, прехвърлил 40-те. Той няма работа и пари, разделен е с жена си и не се разбира с децата си и с баща си. Ударите на съдбата се сипят един след друг и го тласкат към болезнена равносметка. Томи се чувства жертва на отчуждението, което го заобикаля, и упорито преследва несбъднатия си шанс. „Не изпускай деня“ е хладнокръвен портрет на една обречена генерация, за която всичко съществено започва от днес. В романа Белоу изследва мита за американската мечта. Произведението е много силен коментар на идеалите на американското общество.

Сол Белоу е американски писател, роден в Канада през 1915 г. в семейство на руски евреи. През 1924 г. семейството му се мести в Чикаго, където завършва антропология и социология. Той е един от най-забележителните автори на миналия век. Литературният критик Брайън Епълярд от ”Сънди Таймс” го определя като „най-значимият писател от втората половина на ХХ век”.

Белоу е носител на награда „Пулицър” и нобелов лауреат за литература през 1976 г. Шведската академия определя творчеството му като „богат микс от приключенски романи и дълбоки анализи на нашата култура, забавление, драстични и трагични епизоди, философски елементи. Всочко това е развито от един коментатор с остроумен език и ясно виждане за това какво ни кара да действаме, какво ни кара да не го правим и какви са дилемите на нашата епоха, както и за разбирането на човешката природа и задълбочен анализ на съвременната култура.“

Носител е и на Национален медал на изкуствата и Медал за цялостен принос към американската писменост. Автор е и на „Херцог”, „Хумболтовият дар”, „Приключенията на Оги Марч” и др. Бил е приятел с друг бележит американки автор – Филип Рот. Умира през 2005 г.

„Не изпускай деня”  тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

img_0992

Инспектор Гамаш сее справедливост и в класацията на „Ню Йорк Таймс”

Шестнайсетата история с него е на върха сред бестселърите Луиз Пени подхваща поредицата си с …