Начало / България / „Не изпускай деня“ – романът на ХХ в., е вече в книжарниците

„Не изпускай деня“ – романът на ХХ в., е вече в книжарниците

„Не изпускай деня” – емблематичният роман на ХХ в., е вече в книжарниците.  Книгата на Сол Белоу е публикувана за първи път през далечната 1956 г. Това е четвъртата творба на Белоу и, макар да е само 168 страници, е смятана за една от най-значимите на миналото столетие. Писана е в началото на 50-те – ключов период за формиране на средната класа в САЩ.

Историята се върти около живота на Вилхелм Адлер (известен още като Томи Уилхелм) – нереализиран актьор, прехвърлил 40-те. Той няма работа и пари, разделен е с жена си и не се разбира с децата си и с баща си. Ударите на съдбата се сипят един след друг и го тласкат към болезнена равносметка. Томи се чувства жертва на отчуждението, което го заобикаля, и упорито преследва несбъднатия си шанс. „Не изпускай деня“ е хладнокръвен портрет на една обречена генерация, за която всичко съществено започва от днес. В романа Белоу изследва мита за американската мечта. Произведението е много силен коментар на идеалите на американското общество.

Сол Белоу е американски писател, роден в Канада през 1915 г. в семейство на руски евреи. През 1924 г. семейството му се мести в Чикаго, където завършва антропология и социология. Той е един от най-забележителните автори на миналия век. Литературният критик Брайън Епълярд от ”Сънди Таймс” го определя като „най-значимият писател от втората половина на ХХ век”.

Белоу е носител на награда „Пулицър” и нобелов лауреат за литература през 1976 г. Шведската академия определя творчеството му като „богат микс от приключенски романи и дълбоки анализи на нашата култура, забавление, драстични и трагични епизоди, философски елементи. Всочко това е развито от един коментатор с остроумен език и ясно виждане за това какво ни кара да действаме, какво ни кара да не го правим и какви са дилемите на нашата епоха, както и за разбирането на човешката природа и задълбочен анализ на съвременната култура.“

Носител е и на Национален медал на изкуствата и Медал за цялостен принос към американската писменост. Автор е и на „Херцог”, „Хумболтовият дар”, „Приключенията на Оги Марч” и др. Бил е приятел с друг бележит американки автор – Филип Рот. Умира през 2005 г.

„Не изпускай деня”  тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …