Начало / България / Новият препис на „История славянобългарска” е готов

Новият препис на „История славянобългарска” е готов

Повече от 400 деца и възрастни в Добрич преписаха „История славянобългарска“, съобщи народното читалище „Йордан Йовков“, което инициира кампанията. Родолюбивото начинание, което започна на националния празник Трети март, се посвещава на 290-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 250-годишнината от написването на историческото четиво. В Добрич се отбелязва и 170-годишнината от първия добруджански препис на „книжицата“, направен от отец Георги в някогашното българско село Башкьой, Тулчанско.

Най-младият участник в новия препис на зографската чернова е първокласничката Вяра Стойчева, а най-възрастният – 89-годишната Недка Иванова, посочиха от читалището. Президентът Георги Първанов (2002-2012 година) също преписа редове от програмния документ на българското Възраждане. В кампанията се включиха и депутати, общественици, културни дейци, почетни граждани на Добрич.

Новият препис ще има кожена подвързия и ще бъде съхраняван в резбована кутия. Електронен диск ще представя в снимки кампанията и участниците в преписа. Очаква се новият препис да стане част от фонда на библиотеката на рождения ден на читалището 11 май.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …