Начало / България / Михаил Неделчев представя „Еротични спомени” на Златко Ангелов

Михаил Неделчев представя „Еротични спомени” на Златко Ангелов

Утре, 21 март, в столичната галерия „Снежана” (ул. Денкоглу” №30) от 18,30 ч ще бъде представена книгата на Златко Ангелов „Еротични спомени”. Водещ на премиерата ще бъде проф. Михаил Неделчев. Петте истории в „Еротични спомени” са обединени от темата за отговорността пред любовта, вината пред другия и неосъщественото покаяние.

Героят на всяка от тях е български имигрант в САЩ, който виси в пространството между два свята, обречен търси своя истински идентитет. Всяка от историите се развива около съдбовните събития в човешкия живот: любов, секс, родителство, изневяра, смърт. Писателят Владимир Зарев сравнява някои аспекти на прозата на Ангелов с тази на Набоков и Мопасан.

„Златко Ангелов има свой неоткриван от никого и неповторим свят. Образите и сюжета в неговото словесно пространство са изградени така, че постигат максимална обективност чрез максималната субективност на писателското му наблюдение. От своя уникален наблюдателен ъгъл Ангелов вижда в света само определени, различни, натоварени с драматизъм и съдбовност неща, които всички ние знаем, но не се досещаме за тях. Дълбоките и разтърсващи житейски, психологически и социални конфликти на неговите герои произлизат от неосъществена или неетично употребена сексуалност, поради което сексуалните им прояви се превръщат в драматични и болезнени психологически проблеми. Не си спомням други писатели да са постигали това така убедително освен Мопасан и Набоков”, отбелязва Зарев.

Златко Ангелов е лекар по образование, през годините работи като преподавател по анатомия, участъков лекар, журналист, писател в рекламата и писател на медицински теми. Живее в Канада от август 1992 г., а в САЩ от юли 1999 г. Автор е на „Христоматия по биология“ (Народна просвета, 1982), мемоарната книга “Communism and the Remorse of an Innocent victimizer” (Texas A&M University Press, 2002). Негова публицистика и литературна критика може да бъде прочетена на antipropaganda.net.

„Еротични спомени“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …