Начало / Свят / Една карта за 63 библиотеки в Пекин

Една карта за 63 библиотеки в Пекин

Повече от 110 библиотеки в Пекин се обединиха в създаването на съюз, така че читателите да могат по-удобно да използват услугите им и техния книжен фонд, предаде bulgarian.cri.cn.

От откриването на Столичния библиотечен съюз на 12 март, жителите на Пекин вече могат само с една единствена карта за библиотека да разглеждат книги и дигитални материали в 63 библиотеки в града. Книгите заети от една библиотека, могат да бъдат върнати в друга, като администраторите следят за техническите въпроси, така че читателите заели книги от Националната библиотека, да могат да ги върнат в друга обществена библиотека в района и обратно.

Тази услуга постепенно ще се въведе и сред другите членове на съюза, като университетски библиотеки и такива принадлежащи към изследователски институти, болници и училища.

Дън Дзюин, асистент уредник в Националната библиотека казва, че има изобилие от библиотечни ресурси в Пекин, които обаче е било невъзможно да бъдат споделяни заради различните административни системи. Сформирането на този библиотечен съюз е с цел да разреши подобни спънки.
„Библиотечният съюз предлага една платформа, която ефективно интегрира библиотечните ресурси в Пекин и се възползва максимално от тях. Членовете на алианса могат да споделят информация и източници, което е от по-голяма полза за читателите.“ обясни Дън.

Джао Синпин е адвокатка, която живее в отдалечен източен район на Пекин. Тъй като не успява винаги да си набави необходимите материали и книги от библиотеките в района, тя прекарва дълго време в заемане и връщане на книги от Националната библиотека. Джао е много доволна от създаването на библиотечния съюз, заради удобството което предлага на читателите. Тя се надява на повече възможности за достъп до академични материали в университетските библиотеки.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …