Начало / Любопитно / Leipziger buchmesse 2012: Книгата е жива!

Leipziger buchmesse 2012: Книгата е жива!

Книгата определено не е мъртва. Читатели и почитатели продължават да я търсят, въпреки навлизането на модерните технологии и в този бранш, отбелязва в анализа си „Дойче веле”. И тази година панаирът в Лайпциг привлече хиляди посетители и открои тенденциите.

Лайпциг отново стана столица на книгата. На панаира, естествено, се говори за бизнес. Но и за четене. Истинският приятел на книгите не може да се сприятели с таблетите и електронните четива – липсва му удоволствието от прелистването, уханието на хартията и печатните букви. Това казват тези, които остават безразлични към предимствата на електронните издания.

Електронна или хартиена?
Всъщност в Лайпциг има по нещо и за едните, и за другите. Още в първите дни на тазгодишното издание на панаира рекордът на посещаемост бе счупен. Особен интерес бе регистриран към т. нар. „информационен щанд за кариера в книгоиздаването“. Щандът се организира вече за четвърти път и дава възможност на заинтересованите да научат повече за различните професии, свързани с книгоиздаването и книгоразпространението.
Както и за перспективите пред електронна книга, на която бе посветена специална дискусия. „Тази книга променя трайно структурите на книжната търговия“, заяви председателят на сдружението на книгоразпространителите Роналд Шилд. „Книготърговецът не бива да се задоволява с функцията на разпределител. В специализираните книжарници клиентът иска да се чувства добре и да получи професионални съвети. Търговията с книги трябва да се ориентира към читателите. Само така може да бъде предотвратено насочването на клиентите към покупките в интернет“, подчерта Шилд.
Насърчаването на удоволствие от четенето също е приоритет за лайпцигския панаир. Най-добрата илюстрация за това е наградата за творческо четене, присъдена тази година на детския писател Инго Зигнер. Наградата се присъжда на най-добрия четец сред авторите на детска и юношеска литература. Носителят й трябва да е в състояние да събуди въодушевление от четенето на книги, да разказва увлекателно и да приобщава публиката – почти актьорска задача.

Рекорд след рекорда
Лайпциг 2012 остава в историята с рекорден брой посетители. С многобройните награди, включително от конкурса „Най-красивите книги на света през 2012“, в който на първо място бе класиран фотоалбумът „La Residence“ от Дания.
Подобрен бе и световният рекорд в щафетно четене: 2012 души четоха по едно изречение от книгата „Eragon“ от Кристофър Паолини, оставяйки далеч зад себе си досегашния максимален брой читатели – 415. Още едно пътвърждение, че книгата не умира.

(източник: dw.de)

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …